Ovogodišnji pobjednik Alen Fakin

Svi sudionici ovogodišnje motovunske igre na rog (Davor ŠIŠOVIĆ)
Svi sudionici ovogodišnje motovunske igre na rog (Davor ŠIŠOVIĆ)

Tradicionalna motovunska igra na rog i ove se Pepelnice zaigrala na ruti niz cestu koja od motovunskog starog grada vodi nizbrdo prema Kanalu. Ova igra u Motovunu ima vrlo dugu tradiciju, koja je zbog raznih razloga nekoliko puta prekidana pa nakon nekoliko godina opet obnavljana, a u novije se vrijeme u kontinuitetu igra od 1981., uvijek na Pepelnicu odnosno Čistu srijedu.

Igrači se okupe negdje u rano poslijepodne i nakon evidencije igra počinje najprije bacanjem volovskog roga, a zatim i drvenih palica ili bačuka. Svaki igrač ima svoju palicu, najčešće ih se raspoznaje po obliku ali su za svaki slučaj i dodatno obilježene da se ne bi u brojanju punata zamijenile s protivničkima. Cilj je, slično kao kod boćanja ili pljočkanja, dobaciti vlastitu palicu što bliže rogu. Igrači bacaju svoje palice jedan po jedan, a kad zadnji baci svoju, svi se skupe na mjestu gdje su oko roga popadale njihove palice (iako nekima koje ruka u tom trenutku izda palice završe i na koruni uz cestu), konstatira se čije su palice najbliže rogu, upisuju se bodovi i kreće sljedeća etapa.

I tako se, bacanje po bacanje, igra seli po nekoliko desetaka metara nizbrdo sve dokle se ne prijeđe cijela staza, a to nerijetko biva kada već padne mrak. Svrha igre naravno nije natjecanje samo po sebi, već druženje i zabava uz vino i šalu, a na kraju nakon proglašenja pobjednika slijedi i zajednička večera, kojom je ove godine igrače počastila općina. U ovogodišnjoj motovunskoj igri na rog sudjelovalo je 26 igrača, a najuspješniji među njima bio je Alen Fakin. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter