Ovo je vinska godina za pamćenje

U Agrolaguninim vinogradima ubrat će se pet milijuna kilograma grožđa (M. MIJOŠEK)
U Agrolaguninim vinogradima ubrat će se pet milijuna kilograma grožđa (M. MIJOŠEK)

Ovogodišnja kvaliteta grožđa je gotovo savršena, s oduševljenjem nam govori Miroslav Latal, rukovoditelj vinogradarstva, vinarstva i povrtlarstva u porečkoj Agrolaguni, dok s njim obilazimo vinograde u okolici Kaštelira. Upravo je u tijeku vrhunac berbe malvazije i merlota, sorti koje su najzastupljenije u vinogradima ovog proizvođača. Stalni zaposlenici i sezonski radnici svakodnevno ulaze u vinograde u sedam sati ujutro, a iz njih izlaze u 16 sati. Valja što prije pobrati grožđe koje je, kako kaže Latal, sada najbolje za preradu - šećeri su optimalni, kao i kiseline.

Bez bolesti

Agrolagunin podrum u Poreču u pogonu je 24 sata, u tri smjene, grožđe u njega pristiže i noću, kada se bere kombajnom. Grožđe se prerađuje u najkraćem mogućem roku, a enolozi i podrumari zatim brinu da od kvalitetnih grozdova stvore najbolja vina. A ona bi iz ove berbe mogla biti zaista za pamćenje. "Uvjeren sam da će se o ovogodišnjoj berbi još dugo pričati, sigurno je jedna od najboljih u posljednjem desetljeću", kaže Latal. Prednost je i to što nisu imali velikih problema s bolestima loze. "Nisu bili povoljni uvjeti za razvoj najvažnijih bolesti vinove loze - pepelnice i plamenjače, ali opet je trebalo biti oprezan i vršiti zaštitu", ističe. Sve se poklopilo, od idealnih uvjeta u vrijeme cvatnje koncem svibnja i početkom lipnja, preko suhog i vrućeg ljeta, do sadašnjeg perioda hladnih noći i toplih dana.

"Vegetacijska masa vinove loze i njezin urod su u ravnoteži. Uz ovakve vremenske uvjete, stvoreni su preduvjeti za postizanje optimalne zrelosti većine sorata. Zato se maksimalno trudimo da uberemo što više grožđa u najboljem trenutku zrelosti.", kaže Latal. Ističe da je za ovakvu berbu sigurno zaslužna i lanjska godina, kada se u zemlji nakupilo dosta vlage koja je pomogla trsovima ovo ljeto.

"Količine sladora u moštu kreću se oko 18-19° Baboa u malvaziji, 19° Baboa u merlotu. Za većinu vina koja proizvodimo to su optimalne vrijednosti. Inače, odluke o terminima berbe pojedinih sorti i položaja donosimo na osnovu analiza šećera, ukupnih kiselina, pH, jabučne kiseline, ali i još važnije, vizualnog dojma vinograda i okusa grožđa", napominje.

Skočili šećeri

Zanimljivo je, međutim, da su još početkom rujna stručnjaci u Agrolaguni bili pomalo iznenađeni nižim razinama sladora, nego što bi se očekivalo od vrlo tople godine i uranjene vegetacije. No, ubrzo se sve promijenilo - nakon malo kiše, iza koje je došao period toplih dana i hladnih noći šećeri su odjednom skočili sa 16 na 19. "Stvarno se radi o nevjerojatnom skoku u kratkom vremenskom periodu", priznaje Latal.

Ali očito se u svakom pogledu radi o neobičnoj godini, potpuno različitoj od lanjske, kada je ljeto bilo izrazito kišovito, a nije bilo ni izraženijih toplinskih valova. Potvrđuje to i Latal. Naime, prošle su se godine kvalitetniji grozdovi brali na povišenim dijelovima vinograda, a oni u valama bili su slabiji. Ove godine, međutim, u valama se bere bolje grožđe nego na brežuljcima, gdje je tlo pliće.

- Konfiguracija terena, odnosno dubina profila odgovorna je za različito gospodarenje vodom tla u vinogradu, što je direktno povezano sa kvalitetom grožđa. Tu kvalitetu razdvajamo odmah na terenu. Naša je filozofija odvojiti različite položaje i mikrolokacije i iz njih proizvoditi zasebna vina s karakteristikama tih položaja. Ključna stvar je šetnja vinogradima, gledanje i probavanje, to niti jedan mjerni instrument ne može zamijeniti, pojašnjava Latal. Naravno, selekcija se nastavlja i u podrumu.

Posljedica ovakve izvrsne berbe, koja je i količinski bolja od lanjske za deset posto, u svakom će slučaju biti i više vrhunskih vina koja će izaći iz Agrolaguninog podruma. Ali na njih ćemo morati pričekati. Prve boce vina iz premium kategorija dospjet će na tržište 2017. i kasnije. Upravo je za ta vrhunska vina Agrolaguna dobila niz nagrada. Medalje su im dodijeljene na sajmovima u Londonu, Njemačkoj, Francuskoj… Vina za svakodnevnu upotrebu će, pak, biti dostupna već početkom iduće godine, odnosno na proljeće 2016. (Bojan ŽIŽOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter