Ove se godine na Vodnjanštini obnavlja 14 kažuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za obnovu kažuna na svom području Grad Vodnjan dodijelit će ove godine vlasnicima tih objekata tradicionalne ruralne gradnje bespovratnih 37.000 kuna, a s tim će se novcem obnoviti 14 kažuna. Bespovratna sredstva Grad Vodnjan već godinama dodjeljuje u sklopu akcije "Moj kažun - La mia casita", a koja se ove godine odvija od 12. do 27. svibnja. 

Isplata nakon radova

Konačna lista objavljene je temeljem poziva objavljenog u veljači, a na koji je pravodobno stiglo, do 18. ožujka, 14 prijava. Grad je, inače, za tu namjenu u 50 tisuća kuna u proračunu, a najviša pojedinačna potpora iznosi 3.000 kuna. Upravo toliko dobit će deset korisnika sredstava, po 2.000 tisuće kuna njih troje, a samo jedan po tisuću kuna. Iz gradske uprave napominju da visina potpore ovisi o stanju kažuna pa je veći iznos sredstava dodijeljen onim kažunima s većim stupnjem oštećenosti.

Zanimljivo je da će se s tih 37.000 kuna obnavljati kažuni na području katastarske općine Vodnjan, a nijedna (valjana) prijava nije stigla za područja Galižane i Peroja, koja također vrve objektima pučkog graditeljstva. Na natječaj su se, dakako, najviše javili Vodnjanci, ali i vlasnici kažuna, odnosno zemljišta na Vodnjanštini koji žive u Puli, Vinkuranu pa čak i u Rijeci. Neki će vlasnici potporu dobiti i za dvije obnovljene "casite".

Prema propozicijama javnog poziva radovi na kažunima moraju biti gotovi do 15. studenog! Sredstva se isplaćuju nakon završene obnove, a podnositelj zahtjeva je dužan po završetku radova dostaviti slike popravljenog kažuna u digitalnom obliku. 

Dva tjedna

Ukoliko bude potrebno, gradska uprava tražit će uvid u obavljene radove.

Za ovogodišnju 11. akciju "Moj kažun", organizatori iz redova Grada Vodnjana, uz potporu brojnih institucija i organizacija, planiraju i opet bogat i raznolik sadržaj kroz razdoblje duže od dva tjedna. Uz edukacije i pokazne radionice o gradnji i obnovi suhozida i kažuna te očuvanje pučke tradicije, i ove će godine biti organizirane biciklijade, vožnja turistički vlakićem, animacije za djecu i mlade kao što su potrage za blagom i slično, a novost je programa scenski prikaz života vodnjanskih seljaka prije jednog stoljeća. (Z. STRAHINJA)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter