Otvorenje pulskog šoping centra predviđeno u rujnu

Nakon uređenja fasade, predstoji unutarnje uređenje (D. MEMEDOVIĆ)
Nakon uređenja fasade, predstoji unutarnje uređenje (D. MEMEDOVIĆ)

Izgradnja velikog trgovačkog centra na križanju obilaznice i Santoriove ulice, podno Kaštanjera, nastavlja se prema planovima, doznajemo od magistra Nevena Marića iz tvrtke MID Bau Nekretnine d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, hrvatske podružnice austrijske grupacije MID. Kako kaže, dosad su odrađeni pripremni radovi te su dovršeni konstrukcija objekata i podzemna garaža.

U planu manji kružni tok

Pojašnjavajući što još slijedi, Marić ističe da je upravo u tijeku postavljanje fasade, nakon čega predstoji unutarnje uređenje poslovnih prostora, koje uključuje i instalaterske radove. Otvorenje centra je predviđeno u rujnu. Do tada se očekuje i okončanje izgradnje pristupne prometnice i manjeg kružnog toka u donjem dijelu Santoriove ulice, kod skretanja za budući centar, što je obveza Grada Pule.

- U planu su dva prizemna objekta s parkiralištem između njih. U jedan od njih bi trebao ući hipermarket lanca Interspar i daljnji zakupci dok je ispod njih podzemna garaža. U drugom objektu bi trebali biti smješteni daljnji zakupci. Kao investitor, mi ne zapošljavamo direktno ljudske resurse, već to rade naši zakupci, stoga još nemamo informaciju o kojem bi se točno broju zaposlenih radilo, napomenuo je Marić.

Tristotinjak parkirnih mjesta

Ukupna površina zemljišta na kojemu je u tijeku izgradnja iznosi oko 28 tisuća četvornih metara, a zakupna površina trgovačkog centra iznosi oko 13 tisuća četvornih metara. Brandovi koji bi od kraja ljeta na ovoj lokaciji trebali biti na raspolaganju Puljanima su New Yorker, Sportina, Galileo i C&A (odjeća), Mass i Deichmann (obuća), Top Shop (dom), Hervis (sport), KIK (diskont), Zoo City (kućni ljubimci), zatim ljekarna Farmacia, drogerije DM i Müller te ugostiteljski objekt Leggiero. Prema projektima bit će uređeno i ukupno tristotinjak parkirnih mjesta.

Centar realizira investitor - hrvatska podružnica austrijske Grupacije MID, nakon što je projekt i zemljište kupio od prvobitnog investitora, tvrtke Dilutus, a zatim je kupio i dodatna zemljišta od privatnih vlasnika. Projektno društvo kao nositelj investicije u sklopu Grupacije MID je AM PS Omikron Nekretnine d.o.o. iz Zagreba, a izvođač radova je hrvatska građevinska tvrtka Tehnika d.d., odgovorio je na naša pitanja Marić.

Kako je već ranije izvještavao Glas Istre, tvrtka Dilutus je od Grada Pule kupila zemljište od gotovo 20 tisuća kvadrata za približno 22 milijuna kuna. Na toj je lokaciji namjeravala izgraditi višeetažni centar, no novi su vlasnici promijenili projekt. Izgradnja trgovačkog centra donosi značajno punjenje gradskog proračuna, zahvaljujući čemu Grad Pula namjerava ostvariti brojne značajne investicije u narednoj godini. Što se tiče otvaranja radnih mjesta u novom trgovačkom centru, prema neslužbenim procjenama bi tu zaposlenje moglo pronaći dvjesto do tristo građana. (Kristina FLEGAR, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Do sredine kolovoza obilazno do bolnice

Zbog izgradnje priključka na oborinsku kanalizaciju budućeg trgovačkog centra kod Kaštanjera danas će započeti radovi na poprečnom prekopu obilaznice u krugu rotora na križanju sa Šišanskom cestom i Santoriovom ulicom. Zbog toga će do utorka 31. svibnja na snazi biti privremena regulacija prometa. Radovi će se izvoditi u dvije faze. U prvoj fazi koja počinje danas i traje do nedjelje, zatvorit će se desni odvojak obilaznice prema Santorijevoj ulici, dok će se ostalim prometnim pravcima moći nesmetano prometovati. U drugoj fazi radovi će trajati do utorka, a promet će biti zabranjen na dijelu obilaznice u oba smjera vožnje na rotoru, a vozila će se usmjeravati prema Santoriovoj ulici i Šišanskoj cesti.

No, dok će se vozači od danas do utorka nekako i snaći, od srijede slijedi potpuno zatvaranje donjeg dijela Santoriove ulice jer nakon priključka oborinske kanalizacije počinje izgradnja pristupne prometnice do novog trgovačkog centra i omanjeg rotora na Santorijevoj ulici. Stoga će se donji dio te ulice, od skretanja za Ulicu Bože Gumbca do obilaznice, zatvoriti u cijelosti za promet. Radovi obuhvaćaju izgradnju kompletne infrastrukture, odnosno oborinske odvodnje, javne rasvjete, elektroničku komunikacijsku kanalizaciju, rekonstrukciju vodovodne i plinovodne mreže. Radove će izvoditi TGT - Adriatik d.o.o. iz Pule kao najpovoljniji ponuditelj na javnom natječaju, a rok je 60 radnih dana, što znači da će trajati dva i pol mjeseca, odnosno do 20. kolovoza.

- Radovi se izvode sada zato što se trgovački centar planira otvoriti početkom rujna. Cesta se gradi pred kraj radova da je ne bi uništila teška mehanizacija s gradilišta trgovačkog centra. Dio Santoriove ulice koji se zatvara ima kvalitetan alternativni put pa ne očekujemo veće gužve, pojašnjavaju iz Grada Pule.

Za vrijeme izvođenja radova za promet će, dakle, biti zatvoren dio Santoriove ulice, a alternativni pravci bit će skretanje s obilaznice kod Pet shopa i dalje Ulicom Bože Gumpca do izlaza ispod ili iznad Bille. Drugi alternativni pravac bit će prema gradu preko Mutilske ili Valturske ulice. Promet iz centra grada prema Santoriovoj ulici i obilaznici usmjeravat će se preko Japodske, prema Valturskoj ulici, te preko Ulice Bože Gumpca u smjeru Busolera i Šikića. Vozači se pozivaju na oprez jer je u ovim ulicama promet dvosmjeran, osim u kratkoj dionici Japodske ulice. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter