Otvoreni 12. Dani meda u Pazinu

Istarski med se proizvodi od Izole do Lovrana
Istarski med se proizvodi od Izole do Lovrana

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić otvorio je 12. Dane meda u Pazinu. Prestižnu manifestaciju na kojima pčelarske proizvode i pčelarsku opremu izleže 110 pčelara i proizvođača pčelarske opreme iz raznih krajeva Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Poljske. Posjetitelji, koju su već od samog otvorenja nahrupili u novu sportsku u dvoranu imali su prigode uživati, ne samo u najraznovrsnijim vrstama meda, već i u raznim pčelinjim proizvodima, a pčelari su mogli nabaviti novu opremu, kao bi zamijenili dotrajalu, ili novom poboljšali proizvod nju. 

Pčelarstvo je važan dio poljoprivrede

Upravo je pčelarsku proizvodnju doministar Ivančić istako kao važan segment poljoprivredne, ne samo u Istri, već i  u ostalim  županijama. Stoga Ministarstvo nastoji potpomagati pčelarstvo, a u tomu surađuje s Lokalnim akcijskim grupama (LAG) koje rade na promociji pčelarstva i pčelarskih proizvoda. Putem Fonda ruralnog  razvoja mogla se nabaviti oprema za pčelarstvo, ali i proizvodnju i preradu meda.

- Međutim, jedina šansa za opstanak naših pčelara na tržištu je udruživanje proizvođača i zaštita izvornosti našeg meda. Ministarstvo aktivno pomaže pčelare, ali i druge koji se bave raznim vidovima poljoprivredne proizvodnje. Njima će ove godine na raspolaganju biti oko 50 natječaja s iznosim od oko 33,4 milijarde, a za znatan dio tih sredstava moći će konkurirati pčelari, najavio je Ivančić.

- Pčelarstvo, zapravo proizvodnja meda jadan je od ključnih projekata za Istru do 2020. godine. Pri tomu najvažnija zaštita izvornosti naših poljoprivrednih proizvoda, a što se meda tiče važna je prekogranična suradnja, jer Istra je u Izoli, u Kopru, u Lovranu i na Lošinju. To je područje na kojem se proizvodi istarski med. Neka ti hrana bude lijek, a lijek hrana, rekao je Valter Flego.

Ova krilatica, nastavio je, govori kako trebam konzumirati kvalitetne namirnice, ali i opisuje svojstva meda na koji mlade treba privikavati od malih nogu. Mlade treba privikavati na domaći kvalitetan med, kaže Flego, zaključivši: "Ako radiš kao pčela učinit ćeš dobra djela". Ovim je zapravo zahvalio pčelarima i svima koji su svojim marljivim radom. 

Boškarin u woku i slatko u mižolu

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić naglasio je kako Dani meda u Pazinu svake godine sve više "dižu letvicu", stoga ja zahvalio Udruzi "Lipa" na dobroj organizaciji sajma, a svim suradnicima na popratnim programima. Ove je godine ponuda znatno proširena: organiziran je gastro kutak u kojem učenici Srednje škole Antona Štifanića iz Poreča pripremaju mednu čaroliju od boškarina u woku i slatko u mižolu. Danima meda prethodili su Dani mednih delicija u mnogim ugostiteljskim objektima na Pazinštini, a povrate su informacije izuzetno dobre, rekao je Krulčić.

- Med s Pazinštine koji se nekada služio na carskom dvoru u Beču danas možemo kušati u čokoladi Pazinska medna priča, kaže Krulčić. Posebno je zahvalio LAG-u središnja Istra koji okruglim stolom nastoji med i druge domaće proizvode uvrstiti na jelovnike u vrtićiam i osnovnim školama. To su, kaže Krulčić, preduvjeti za jačanje lokalne poljoprivredne proizvodnje, a zajednica stvara dobre i odgovorne ljude.

Ovo je vrhunac Dana meda u Pazinu, rekao je Ranko Anđelini, predsjednik Udruge pčelara Lipa iz Pazina, koja je glavni organizator manifestacije. Naime Dani meda u Pazinu započinju mjesecima ranije, predavanjima po školama i vrtićima, ocjenjivanjem meda i objavljivanjem literarnih i likovnih natječaja, a završavaju, ove godine osmom Pčelarskom školom. (Mirjan RIMANIĆ, snimio: Milivoj MIJOŠEK)            

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter