Otvorene pristupna cesta i pretovarna stanica na Griži


Pretovarna stanica komunalnog otpada Griža te pristupna cesta od naselja Franečići do Griže, dvije investicije ukupno vrijedne 7,8 milijuna kuna, svečano su otvorene u petak u Buzetu. Pretovarnu stanicu simbolično su otvorili mališani Dječjeg vrtića "Grdelin" i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, ispuštanjem tristo zelenih i bijelih balona kroz usipni koš kroz koji će se u budućnosti sipati smeće.

- U Hrvatskoj napuštamo klasičan način odlaganja otpada, a da bi se to moglo potrebno je izgraditi centre za gospodarenje otpadom i pretovarne stanice. Istarska županija je među prvima u Hrvatskoj počela izgradnju učinkovitog sustava gospodarenja otpadom. Kad je o zaštiti okoliša riječ, zaista se može reći da je Istra zeleno srce Hrvatske. Jedino ulaganjem u zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost možemo sačuvati našu državu za buduće generacije, izjavio je ministar Zmajlović.

Ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muller naglasio je da su sve četiri pretovarne stanice koliko ih trenutno ima u Hrvatskoj otvorene upravo u Istri stoga što Županijski centar za gospodarenje otpadom "Kaštjun", uskoro kreće s probnim radom.

- Na "Kaštijunu" je gotovo sve montirano, krećemo s hladnim probama svih postrojenja, a u studenom kreću tople probe, znači dolazi već prvi otpad iz pretovarnih stanica. To su kotačići koji se lagano pokreću u ostvarenju programske ideje uspostavljanja gospodarenja otpadom na području cijele Hrvatske gdje će biti 13 centara. Hrvatska je osigurala pet milijardi kuna europskih sredstava te je uz dio lokalnog financiranja, zatvorena financijska konstrukcija, istaknuo je Muller.

Buzetska pretovarna stanica Griža jedna je od šest predviđenih pretovarnih stanica u Istri, u sustavu novog načina zbrinjavanja otpada na području Istarske županije. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, Snimio: Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 5. RUJNA


Podijeli: Facebook Twiter