Otvoren novi pogon za preradu mesa

Radnici Histrisa prikazali su proizvodnju kobasica
Radnici Histrisa prikazali su proizvodnju kobasica

Zajedničkim presjecanjem vrpce od strane direktora Istarskih supermarketa Ivice Milotića i istarskog župana Valtera Flega u četvrtak je u Svetom Petru u Šumi svečano otvoren pogon za preradu mesa Histris u kojem već radi 20-ak zaposlenika.

- Proizvodimo robu od svježeg domaćeg mesa isključivo iz hrvatskih farmi, i to bez glutena, soje i laktoze. Imamo tri glavne skupine proizvoda: polutrajne suhomesnate proizvode, trajne suhomesnate proizvode i svježe meso i mesne pripravke, kazao je direktor Histrisa Dalibor Matičić napomenuvši da godišnji maksimalni kapacitet modernog supetarskog pogona iznosi 600 tona mesa. Od toga procesuiraju 250 tona svježeg mesa i mesnih pripravaka, 250 tona polutrajne robe i 100 tona trajnih proizvoda. Inače, Histris je osim naziva samog pogona i novopokrenuti mesni brend tvrtke Istarski supermarketi. "Kupci polagano prepoznaju kvalitetu naših proizvoda. Iako je na početku bilo teško nametnuti novi brend, svakim danom prodaja raste u čemu pomažu i promotivne akcije koje provodimo po trgovinama", zaključio je direktor Matičić. Supetarski se pogon prostire na oko 2.000 četvornih metara, a prije je bio pogon za preradu mesa Purisa. S radom je započeo još u lipnju, ali samo za proizvodnju svježeg mesa i polutrajnih proizvoda. Trajne proizvode počeli su proizvoditi u siječnju.

- Od mesnih pripravaka proizvodimo ćevapčiće, pljeskavice, istarske roštiljke s nježnijim začinima i pikantnije roštiljke, od polutrajnih proizvoda imamo salame: šunku u ovitku, premium šunku i tirolosku kobasicu. Zatim kobasice: kranjsku, debrecinku, pučku, jeger i hrenovke, pa trajne kobasice: suhi istarski ombolo, polusuhi istarski ombolo za điravolte, brzu pripremu, istarsku pancetu, polutrajnu istarsku kobasicu, trajnu istarsku kobasicu, te dvije vrste suhih salama: istarska salama "Istrijanka" i "Istrijanka mini" koju smo zamislili kao kosnicu. Preostaju još četiri proizvoda od divljači: salama od jelena ili divlje svinje, te kobasica od jelena ili divlje svinje, kazao nam je tehnolog i voditelj proizvodnje Histrisa Emil Rušnjak. Kuriozitet je da u okolici Vrbovskog ima vlastito lovište Bukovača. Meso ulovljene divljači, divlje svinje i jelena, prerađuju u supetarskom pogonu, te plasiraju na tržište Istre i Kvarnera. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter