Otvoren centar za četrdesetak djece s poteškoćama

Prostore u Domu zdravlja otvorio je župan Valter Flego
Prostore u Domu zdravlja otvorio je župan Valter Flego

Prizemlje porečkog Doma zdravlja bilo je pretijesno da primi sve građane koji su jučer došli iskazati zahvalu predstavnicima institucija koje su omogućile otvaranje prve istarske ispostave pulskog Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, a koji radi s djecom s poteškoćama u razvoju.

Tako će i Poreč od sada u novotvorenim prostorijama pružati skrb djeci iz područja sjeverozapadne Istre, osim sa Poreštine dolazit će korisnici iz Brtonigle, Buja, Umaga i Novigrada. Roditelji neće više morati putovati s djecom do Pule, a o njima će se brinuti tim stručnjaka i to nadomak doma.

Jednaki u pravima

Radi se o izuzetno lijepo uređenim prostorijama ukupne površine od oko 140 četvornih metara u koje je uloženo preko dvjesto tisuća kuna zahvaljujući suradnji Istarskih domova zdravlja, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Grada Poreča i Istarske županije.

No, više od šturih podataka valja zabilježiti da je ostvareni projekt kojim se usluge djeci s poteškoćama u razvoju približavaju zajednici, odnosno roditeljskom ili kućnom pragu plod timskog rada u domeni unapređenja socijalnog standarda.

- Podržali smo ovu namjeru uvjereni u vrijednost mota "različiti u sposobnostima, jednaki u prvima", Poreč se dokazao kao Grad visokog socijalnog standarda", rekao je porečki gradonačelnik Edi Štifanić a istarski Župan Valter Flego koji je službeno otvorio ispostavu dodao da je to sjajan primjer zajedništva.

Inače otvaranju porečke ispostave koja će se brinuti o rehabilitaciji četrdesetak mališana s poteškoćama u razvoju iz sjeverozapadne Istre prethodila je duga faza osluškivanja i analize potreba kao i dogovora između uključenih institucija. Ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda-Pula, Loreta Morosin govorila je upravo o tom pripravnom procesu koji se odigrao uz izuzetno zanimanje samih roditelja jer, na kraju svega, raspolaganje uslugama u mjestu boravka predstavlja izuzetan korak ka povećanju kvalitete socijalnih usluga u tom bitnom segmentu svakodnevnice.

Prikupili 30.000 kuna

Nataša Basanić Čuš, koordinatorica zdravog Grada Poreča i zamjenica gradonačelnika podvukla je širu dimenziju porečke ispostave koja će nuditi usluge i obližnjim općinama i gradovima izvan Poreštine. Rad s djecom odvijat će se slijedom iskustva Centra na Verudi, nudit će usluge rehabilitacije kroz individualne tretmane logopeda, edukacijskog rehabilitatora, psihologa i fizioterapeuta.

U novo uređene prostorije s adekvatnim namještajem i didaktikom dio truda uložili su i članovi porečke udruge malonogometnog kluba "Real Palestra" koji su putem malonogometnog turnira "Neka igra i tvoja ekipa" uspjeli prikupiti 30.000 kuna donacije. Jučer je bila prigoda i za svečanu predaju čeka u tom iznosu. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter