Otrovani kućni mačak Bjelko umirao u mukama

Mjesto gdje je nakon potrage pronašla uginulog mačka (N. LAZAREVIĆ)
Mjesto gdje je nakon potrage pronašla uginulog mačka (N. LAZAREVIĆ)

Nakon pauze od dvije godine Branku Trbović-Zinaić iz Voćarske ulice u Valbandonu dočekao je novi šok - otrovan joj je mačak Bjelko. Nakon što je nestao i danima ga je tražila našla ga je u vrtu, mrtvog. Četvrta je to mačka koja joj je otrovana u roku od dvije godine. I ovog je puta sve prijavila policiji, no kako veli, sumnja da će se nešto riješiti.

- Ne znam što me više boli, činjenica da mi je mačak umirao u bolovima ili da za to opet nitko neće odgovarati, počela nam je priču vidno potresena vlasnica uz riječi da još uvijek ima Bjelkovog brata Tigrića, no boji se za njega pa ga više ne pušta iz kuće niti u vlastito dvorište. Priča nam da im je prije nekoliko godina u dvorište dolutala mačka. Kao veliki ljubitelji životinja odlučili su je zadržati i dali joj ime Bjelka. Bila je to, prisjeća se, doista prava kućna mačka, jela je i spavala u kući, tu je obavljala i nuždu. Imala je dva sina, Bjelka i Tigrića.

- Gotovo uvijek bila je u kući ili u našem vrtu, no kao svakoj mački nismo joj mogli sto posto kontrolirati kretanje i vjerojatno je iz našeg dvorišta koji puta ušla i u susjedova, no sigurna sam da nikakvu štetu nije radila. Jednog dana dovukla se kući u bolovima i u mukama pred našim očima ubrzo umrla. Veterinar je ustanovio na obdukciji da je pojela mamac s otrovom, toliko jakim da ju je ubio gotovo odmah, što znači da je otrovana u neposrednom susjedstvu, ispričala nam je u dahu gospođa.

U međuvremenu su ovoj obitelji otrovane još dvije mačke koje je udomila njihova kćer koja u Zagrebu studira veterinu - jedan u svibnju i jedna u rujnu 2012. godine. Trbović-Zinaić tvrdi da su sve otrovane po istom principu, i u slično vrijeme, od petog do desetog mjeseca. Procesom eliminacije, veli, došla je do zaključaka da bi za to mogla biti kriva samo jedna od susjeda koja je tu tijekom ljeta i koja joj je zbog mačaka već prijetila.

- Sa svim ostalim susjedima smo u dobrim odnosima, svi čak imaju mačke ili pse, čak su i nekima od njih mace otrovane. Svi mi sumnjamo na jednu osobu iz naše ulice, no to ne možemo dokazati. Sve sam prijavila policiji, a to ću učiniti i ovoga puta, no strah me kada pomislim na to kakvi bolesnici zapravo žive pored mene. Ne znam što da mislim nego da se radi o bolesnoj osobi, o čistoj obijesti, zloći i ljubomori, želji da nam se napakosti, veli Trbović-Zinaić zaključivši da su ubijene mačke bile voljeni kućni ljubimci te da bol radi gubitka ljubimca mogu shvatiti samo oni koji i sami vole i imaju životinje.

Mačke su zakonom zaštićene

Od Sanje Čubrilo, predsjednice udruge za zaštitu životinja "Ruka šapi" doznajemo da je trovanje mačaka čest problem, a kao najproblematičnije kvartove navodi upravo Valbandon, a u Puli Marsovo Polje, Vidikovac i Šijanu.

- Kada se ovako nešto dogodi sumnju na trovanje treba prijaviti policiji i veterinarskoj inspekciji kako bi izašli na teren i napravili uviđaj, navodi Čubrilo. Dodaje da su mačke zakonom zaštićene kao slobodnoživuće životinje te ih se, ukoliko ih netko na nekom području hrani i brine se o njima, ne smiju niti seliti, a kamoli ugroziti ih. Od Lovorke Tomičić, veterinarske inspektorice doznajemo da joj je slučaj poznat i da on, nažalost, nije izoliran. Kako veli ovakve slučajeve valja uvijek prijaviti policiji, a i veterinarka inspekcija ima pravo postupati po Zakonu o zaštiti životinja, dok po pitanju otrova na teren može izaći i sanitarna inspekcija budući da je otrov potencijalno opasan i po druge životinje, a na kraju krajeva i ljude.

- Nije riječ samo o potpuno neprihvatljivom ponašanju već i o kažnjivom djelu te će se i ovoga puta postupiti prema prijavama i razgovarati sa svima kako bi se slučaj riješio, navela nam je Tomičić. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter