Otpis dugova kao novi početak za najsiromašnije

Ministrica Milanka Opačić i istarski gradonačelnici potpisali su sporazum o otpisu dugova (D. ŠTIFANIĆ)
Ministrica Milanka Opačić i istarski gradonačelnici potpisali su sporazum o otpisu dugova (D. ŠTIFANIĆ)

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić posjetila je u ponedjeljak Pulu gdje je u Komunalnoj palači s istarskim gradonačelnicima potpisala sporazum o otpisu dugova, odnosno o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima. Sporazum o otpisu dijela dugova potpisali su gradonačelnici Pule, Buja, Buzeta, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Rovinja, Umaga i Vodnjana.

Boris Miletić gradonačelnik Pule naveo je na skupu da mu je drago da su svi gradonačelnici istarskih gradova odlučili potpisati sporazum kako bi socijalno ugroženima građanima olakšali život putem otpisa dugova, a što kako je kazao, dokazuje da je Vlada socijalno osjetljiva. Izrazio je svoje zadovoljstvo ovim projektom, premda bi, kako je kazao, bio sretniji kada uopće ne bi bilo kategorije građana koja nije u stanju otplatiti dugove.

Potpredsjednica Vlade u svom se obraćanju pak zahvalila svim gradonačelnicima koji su došli potpisati i sudjelovati u ovome projektu što dokazuje da je i Istarska županija svjesna u kojoj se nezavidnoj situaciji nalazi dio građana te pozvala sve jedinice lokalne uprave da se uključe u ovaj sporazum. Ustvrdivši kako je do sada deset i pol tisuća građana Hrvatske dobilo potvrdu da ispunjavaju uvjete za otpis duga, Opačić je izrazila zadovoljstvo načinom na koji se razvija ovaj projekt.

- Radi se o jednokratnoj mjeri, a dugovi se otpisuju isključivo socijalno ugroženoj kategoriji građanstva koji su se u takvoj situaciji našli ne svojom voljom ili radi pukog neplaćanja računa već zato što to nisu bili u mogućnosti plaćati zbog, primjerice, gubitka posla. To im, kako svi dobro znamo, predstavlja veliki teret i otpisom dugova želimo im pružiti temelj za novi početak, navela je Opačić naglasivši da je sporazum dobrovoljan i pristankom na njega svi zapravo pokazuju svoju socijalnu osjetljivost za otpis dugova koje već godinama ne mogu naplatiti.

Na upit novinara o tome koliko građana u Istri može očekivati otpis dugova Opačić je navela da u Istarskoj županiji ima oko 900 ljudi koji žive od socijalnih potpora, što je puno manje nego u nekim drugim županijama, a što pak govori o gospodarskom razvoju ove županije prema drugim dijelovima Hrvatske. Navela je i kako ovaj paket mjera za socijalno najugroženije ima mogućnost dodatnog korigiranja, odnosno proširivanje sporazuma o čemu se već pregovara.

Inače, provedbama mjera otpisa duga i odgoda ovrha, Vlada Republike Hrvatske zajedno s vjerovnicima, želi pružiti novi početak financijski isključenim građanima i osigurati im uvjete za izlazak iz prezaduženosti. Ove privremene i jednokratne mjere obuhvaćaju oko 60.000 prezaduženih građana i njihovih obitelji, uključujući umirovljenike, nezaposlene, osobe s malim primanjima i osobe s invaliditetom.

Nakon susreta i potpisivanja u Puli ministrica Opačić sastala se i s Anjom Kopač Mrak, ministricom rada, obitelji, socijalne politke i jednakih mogućnosti Republike Slovenije u Gradskoj upravi Grada Umaga, gdje se razgovaralo i o ovoj temi. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter