Ostao je neshvaćen u svojim nedovršenim zamislima

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Na večerašnjoj komemoraciji u Premanturi brojni su prijatelji i građani odali počast utemeljitelju i prvom predsjedniku IDS-a, publicistu i književniku Ivanu Corradu Pauletti koji je preminuo u subotu u 81. godini života. Izrazivši sućut njegovoj obitelji, sinovima Robertu i Davidu, medulinski načelnik Goran Buić kazao je da je Pauletta bio velika povijesna ličnost i velik domoljub, osnivač regionalne stranke "kakvu Istra nikad nije imala".

Jedan od velikana

- Njegova ljubav prema zavičaju nije bila samo politička, i to je vidljivo u njegovim djelima. Nakon izlaska iz politike ne prestaje njegov javni rad. Pisao je knjige: koncem 1999. izlazi njegova prva knjiga „Histria kolaž“, a 2005. životne dokumentarne priče objavljuje u djelu „Bjegunci“. Dvije godine kasnije izlazi monografija Premanture, knjiga memorije o mjestu koja se može čitati kao spomenar, leksikon ili rječnik. Početkom 2010. promovirao je "Štorije iz Istre", rekao je Buić. A upravo su "Bjegunci" njegovo najvažnije djelo u kojem pripovijeda o ljudima koji su bježali iz Jugoslavije u Italiju u doba rigidnog komunizma 40-ih, 50-ih, pa i 60-ih godina prošlog stoljeća, negdje do pada Aleksandra Rankovića, kazao je Nenad Popović, predsjednik ogranka Društva hrvatskih pisaca i izdavač Paulettinih knjiga.

- Bjegovi su nakon 1945. bili nužni ukoliko se željela napustiti zemlja, a bili su po život opasni. Kad bi uspjeli, nisu imali osobito sretan ishod: značili su raskid s dotadašnjim životom. Ako ne bi uspjeli, bjegunci su bivali uhvaćeni i slijedile su teške zatvorske kazne. Pauletta se bavi činjenicama i stvarima o kojima se i danas mnogo ne govori. U "Bjeguncima" nam objašnjava što uistinu znače one dvojezične ploče u Istri, što su ti prometni natpisi samo generaciju prije značili konkretno, životno: nečije zavičaje, nečije mladosti, identitet, škole koje  se pohađalo, neki zanat koji se izučio, prva životna iskustva, prijatelje, obiteljsku kuću. Zahvaljujući Pauletti sad se Istrom možemo voziti drugačije i natpise na talijanskom čitati kao narativ i rekonstrukciju. I podsjetiti da je ovdje, ne tako davno, jedna država izvela operaciju nad živim tkivom svog stanovništva, rekao je Popović. Podsjetio je da je iz Hrvatske u egzodusu od 1945. do 1960. nestalo najmanje 200.000 Talijana, a s "Bjeguncima" je prekinuta svojevrsna šutnja i polugovor o tome.

- Pauletta je bio jedan u nizu velikana, poput Vlade Gotovca, Predraga Matvejevića ili Mate Balote. Bio je radikalni demokrat i radikalni Istrijan, ali i atletičar, čovjek koji mi je jednom rekao da je sam izradio jedrilicu, i koji je prijateljevao s fantastičnim ljudima, poput Vladimira Iblera, Oskara Daviča, Ive Mihovilovića i profesora Miroslava Bertoše, rekao je Popović.

Osebujna ličnost

Novinarka Slađana Bukovac pročitala je dio Bertošinog pisma upućenog obitelji, u kojem on navodi da Paulettu nisu razumjeli ni oni koji su ga podržavali, ni oni koji su ga odbacivali.

"Ostao je neshvaćen u svojim nedovršenim zamislima. Ali ono što je ostalo živom riječju napisano i tiskom objavljeno, predstavlja osebujne smjernice za istarski, svakako i svehrvatski i kompleksni iskorak u budućnost. Osmišljavao je "model Istre" puno prije nego što su za to u novoj Hrvatskoj stvoreni uvjeti. U istarskom kontekstu bio je osebujna, iznimno važna ličnost kojoj bi, nakon „formalnih“ oproštajnih sućuti, trebalo posvetiti poseban stručno-publicistički i znanstveno-idejni skup", napisao je profesor Bertoša.

Ivan Corrado Pauletta je bio zastupnik IDS-a u Županijskom domu Sabora od 1993. do 1997., kad izlazi iz stranke. Poznat je i po projektu "Zemlja Istra" u kojemu se zalaže za široku autonomiju. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter