Ospicama u Istri zaražena 11-mjesečna beba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) od prosinca prošle godine zabilježeno je više od 130 slučajeva oboljelih od ospica u Hrvatskoj, najviše među predškolskom djecom i adolescentima, od kojih većina nije bila cijepljena protiv te izrazito zarazne virusne bolesti.

Naime, broj oboljelih od ospica u zadnjih mjesec i pol dana gotovo se udvostručio, s obzirom da je u veljači bilo registrirano oko 60 oboljelih.  Većina oboljelih je iz Zagreba i okolice, a ima ih također i Istri u Rijeci, Posavini i Slavoniji, navode u HZJZ-u te napominju da je samo dio oboljelih laboratorijski potvrđen, a dio bolesnika još je u obradi pa se službene prijave tek očekuju.

Zarazili se izvan Istre

Epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Jasna Valić potvrdila nam je da su od početka ove godine u Istri evidentirana tri slučaja zaraze ospicama, međutim pojašnjava, dvije zaražene osobe zarazile su se izvan teritorija Istarske županije. Po riječima dr. Valić, početkom siječnja ospicama se zarazila 26- godišnjakinja koja u vrijeme zaraze nije boravila u Istri, a i liječila se izvan Istre, dodajući kako zbog zdravstvenih kontraindikacija ta osoba nije bila cijepljena protiv ospica.

Drugi slučaj ospica evidentiran je pak krajem veljače, a radi se o šestogodišnjoj djevojčici koja također u vrijeme zaraze nije boravila u Istri i također nije bila cijepljena. Od ospica se u ožujku na području Istre zarazila 11-mjesečna beba koja nije bila cijepljena s obzirom da se prvo cjepivo protiv ospica dobiva u dobi od dvije godine. Epidemiologinja dr. Valić potvrđuje da među djecom nije bilo širenja zaraze rekavši da je procijepljenost protiv ospica još uvijek dobra iako sve više roditelja odbija cijepiti djecu.

Odbijeno 142 cijepljenja

-Uvijek postoji određeni broj djece koja nisu cijepljena zbog nekih kontraindikacija. Cijepljenjem ne otklanjamo uzročnike, ali on više nema gdje cirkulirati. Čim padne postotak procijepljenosti, virus koji je jako zarazan izaziva bolest. Kada je riječ o ospicama, 2013. je u Istri bilo planirano cijepiti 3.821 djece, a cijepljeno ih je 3.629.

Među 192 necijepljenih njih 50 nije cijepljeno zbog kontraindikacija, dok 142 djece nije cijepljeno jer su njihovi roditelji to odbili, objašnjava dr. Valić poručivši roditeljima da imaju povjerenja u pedijatre, budući da su ospice virusna bolest za koju ne postoji specifično liječenje odnosno terapija, pa je cijepljenje tim više važnije.

Ključno je da liječnik koji sumnja na ospice, prijavi slučaj nadležnom epidemiologu. Zadnjih godina u Hrvatskoj je zabilježen samo pokoji slučaj ospica unesen iz inozemstva, stoga iz Ministarstva zdravlja ističu ključnu važnost održavanja visoke procijepljenosti protiv te bolesti.  (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter