Osobni bankrot dosad zatražio 31 Istranin

Pulska Fina (Neven LAZAREVIĆ)
Pulska Fina (Neven LAZAREVIĆ)

Od stupanja na snagu Zakona o stečaju potrošača kojim je građanima omogućen osobni bankrot, Financijska agencija (FINA) od početka ove godine sve do 2. svibnja zaprimila je ukupno 432 zahtjeva za pokretanje izvansudskih postupaka, koji prethode samom postupku stečaja pred sudovima. Od toga, stečaj je zatražilo 431 građanin i jedan obrtnik. Naime, stečaj mogu zatražiti građani ali i obrtnici koji ne duguju više od 100 tisuća kuna, nemaju više od 20 vjerovnika te nad njima nije pokrenut predstečajni ili stečajni postupak.

Među razlozima za pokretanje stečaja navodi se da se postupak može otvoriti samo ako je potrošač nesposoban za plaćanje, odnosno nije u mogućnosti ispuniti dospjele novčane obveze. Slovo zakona kaže da će se potrošač (građanin) smatrati nesposobnim za plaćanje ako najmanje 90 dana uzastopno ne može ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30 tisuća kuna.

Iako postupke stečajeva vode sudovi, prije toga, moguće je postići nagodbu između dužnika i vjerovnika. Nagodbe se naime vrše u savjetovalištima koja djeluju u sklopu Fine i nalaze se u svim hrvatskim županijama. Iz posljednjih podataka Fine, do 2. svibnja u savjetovalištu u pulskoj poslovnici ukupno je 30 osoba predalo zahtjev za proglašenje osobnog bankrota te imaju ukupno 197 vjerovnika i duguju im ukupno 3,8 milijuna kuna.

Također, Pula je na trećem mjestu po broju pokrenutih postupaka u agencijskim savjetovalištima i to nakon Zagreba (232 predmeta) i Osijeka gdje je stiglo 44 zahtjeva. Kada je riječ o zbirnim podacima, na razini Istarske županije, pristigao je 31 zahtjev, a broj vjerovnika i dug su isti kao u pulskom savjetovalištu. Gledajući u odnosu na druge županije, vidljivo je najviše prijavljenih obveza u iznosu od 24,4 milijuna kuna u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje su pak stigla svega četiri zahtjeva. Na razini svih savjetovališta, jedino podružnica u Šibeniku nije zaprimila niti jedan predmet.

Svaki dužnik, dužan je uz zahtjev za provedbu izvansudskog postupka dostaviti popis imovine i neplaćenih obveza, a iz toga je pak vidljivo da na razini Hrvatske, osobe koje su zatražile pokretanje postupka, (ukupno njih 432) imaju 1.340 vjerovnika kojima pak duguju 125, 9 milijuna kuna. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter