Osobe s intelektualnim poteškoćama mogu biti volonteri, keramičari, poljoprivrednici

Jovana Prusac, Elena Puh Belci i Ozren Catela (B. P.)
Jovana Prusac, Elena Puh Belci i Ozren Catela (B. P.)

U ponedjeljak je u Komunalnoj palači održana konferencija za novinare na kojoj je najavljena završna konferencija projekta "Život pun mogućnosti", a koja će se u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc održati u petak, 26. kolovoza s početkom u 10 sati. Prije toga, danas će se s početkom u devet sati na Narodnom trgu kod tržnice navedeni projekt prezentirati javnosti.

Razvoj novih socijalnih usluga

Riječ je o projektu kojeg je od srpnja 2015. godine provodio Centar za inkluziju i podršku u zajednici, kao prijavitelj, te partneri Grad Labin, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre i Udruga za promicanje stvaralaštva Art studio. Pridruženi suradnici na projektu su Istarska županija, Centar za socijalnu skrb Labin i Pula i Volonterski centar Istra.

Kako je naveo Ozren Catela, voditelj projekta, njegov opći cilj je unaprijediti zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama u Istarskoj županiji razvojem novih socijalnih usluga koje nedostaju u zajednici. Specifični cilj projekta je povećati kompetencije za tržište rada i zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama razvojem dnevnih radnih aktivnosti te jačanjem aktivnog sudjelovanja u zajednici.

- Projektom smo osobe s intelektualnim teškoćama kao volontere uključivali u razne programe, udruge i institucije. Nažalost, ove osobe kada završe školovanje najčešće ostaju u svojim kućama, stanovima, "na teret" svojim obiteljima i smatra se da su oni ti kojima treba pomoć. Ovim smo projektom priču okrenuli te pokazali da i osobe s intelektualnim poteškoćama mogu biti društveno korisne te pomagati drugima, naveo je Catela.

Kako je pojasnio njihovo volontiranje je samo jedna stepenica više prema zaposlenju budući da su se u svom radu iskazali kao vrijedni, marljivi i sposobni radnici. Inače, u sklopu projekta volontiralo je u raznim organizacijama i udrugama (Gradskoj knjižnici Labin, Udruzi Hoću mogu iz Pazina, Ruka šapi iz Pule, Dječjem vrtiću Grdelin iz Buzeta, Srednjoj školi Mate Blažina iz Labina) čak 40 volontera, a mnogi će volontirati i nakon što projekt završi.

Radionice keramike i organske poljoprivrede

U sklopu projekta odvijale su se, kako je navela suradnica na projektu Jovana Prusac Fabris, i dnevni programi za osobe s intelektualnim teškoćama u Puli i Labinu: program organske poljoprivredne proizvodnje i program umjetničko-obrtničkih aktivnosti. U sklopu programa umjetničko-obrtničkih aktivnosti izrađivali su se različiti ukrasni i uporabni predmete, a u sklopu programa poljoprivredne proizvodnje na dvije parcele u Labinu i Puli zasađene su poljoprivredne kulture u zemlji te u uzdignutim gredicama.

- Cilj je radionica bio kod osoba s intelektualnim teškoćama razviti radne navike i socijalizirati ih u radnoj sredini te pružiti im nova znanja i vještine čime će unaprijediti svoje kompetencije za tržište rada i zapošljivost, navela je Prusac Fabris i dodala da je u ove aktivnosti bilo uključeno 25 korisnika.

Dogradonačelnica Elena Puh Belci navela je na kraju kako je korist ovog projekta višestruka te da će se suradnja sigurno nastaviti. Podsjetila je da Grad Pula potiče i podržava volonterstvo, pa tako to i dodatno boduje kod stipendiranja studenata gradskim stipendijama.

Projekt težak milijun i pol kuna

Ukupni proračun projekta iznosi 1.458.765 kuna, od čega su 85 posto sredstva Europskog socijalnog fonda, a 15 posto sredstva Državnog proračuna. Projekt se provodi u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013", prioritetne osi 2 – Jačanje socijalnog uključivanja i integracija osoba u nepovoljnom položaju, a u okviru Poziva "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza 3". (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter