Osnovnoškolci s teškoćama bez sredstava ministarstva

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Ukupno 44 pulska mališana s teškoćama iz 11 pulskih škola putem natječaja Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta za osiguranje pomoćnika u nastavi neće dobiti niti lipe.

Zašto, pokušale su na današnjoj konferenciji za novinare povodom rezultata natječaja pojasniti pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović i voditeljica Odsjeka za odgoj, obrazovanje, sport i tehničku kulturu Jasmina Lichtenberg.

Djeca dovedena u podređeni položaj

- Grad Pula odradio je ogroman posao što se tiče natječaja, predali smo svu dokumentaciju koja se od nas tražila kao i dokumentaciju koje se tražila od osnovnih škola, navela je Krizmanić Marjanović dodajući da su ih konačni rezultati natječaja, a koji su stigli u četvrtak 25. rujna, neugodno iznenadili i nije im jasno zašto njihov projekt na natječaju nije zadovoljio.

Pojasnila je da je predana dokumentacija ocjenjena kao "uredna", no Pula je manji broj dobila na, kako je navela iz pojašnjenja Ministarstva, "relevantnost projektne prijave" i "učinkovitost i izvedivost projekta".

- Ni nama nije jasno što se točno krije iza ovih formulacija, smatramo da je Pula dovoljno učinila te da i naša djeca zaslužuju pomoćnika u nastavi, te da se između djece, a posebno ne one s posebnim potrebama, ne bi smjela raditi razlika, navela je Krizmanić Marjanović, dodajući da ovi kriteriji više govore o samom ministarstvu, nego o Gradu Puli navela je da su na ovaj način djeca u Puli dovedena u podređeni položaj u odnosu na onu u drugim županijama, s obzirom da su drugima pomoćnici u nastavi odobreni i po gradovima i po županijama, dok je ovdje odobrenje dobila samo Županija, ali ne i Grad Pula, rekla je pročelnica.

Kako je navela, nastavu u pulskim školama pohađa ukupno 44 djece s teškoćama kojima je potreban asistent u nastavi. Grad je, rečeno je jučer, tražio sredstva za ukupno 28 asistenata jer nije htio tražiti previše, no kako se na kraju ispostavilo nije dobio apsolutno ništa.

- Zadarska županija dobila je sredstva, ali isto i Grad Zadar, Osječko-baranjska županija dobila je sredstva, ali i Grad Osijek, Primorsko-goranska županija dobila je dva milijuna kuna, ali i Grad Rijeka 1,8 milijuna kuna, stoga nije jasno zašto je Istarska županija sredstva dobila, a Grad Pula nije dobio ništa, navela je Marjanović Krizmanić.

Javilo se stotinu kandidata

Na pitanje koliko je bodova nedostajalo Gradu Puli da dobije potrebna sredstva Lichtenberg je odgovorila da ne zna jer je ministarstvo samo objavilo tko je prošao, no bez bodovne liste.

Stoga su, kako je pojasnila, i službeno uputili prigovor ministarstvu te tražili pojašnjenje zašto njihov projekt nije prošao natječaj. Inače, kako je navela, na natječaj koji je Grad raspisao za pomoćnike u nastavi, jer su smatrali da će proći natječaj ministarstva, javilo se više od stotinu kandidata, no on je u međuvremenu morao biti poništen.

- Bez obzira na to što nismo dobili sredstva ministarstva Grad Pula će iz svojih sredstava osigurati jedan dio pomoćnika u nastavi najpotrebitijim učenicima, zaključila je na kraju Krizmanić Marjanović, no, na upit o kojem broju se asistenata radi navela je da još uvijek ne znaju.

- Ovih dana održat ćemo sastanak s ravnateljima osnovnih škola koji će nam iskazati svoje potrebe i onda ćemo vidjeti koliko pomoćnika u nastavi možemo sami financirati, navela je pročelnica uz riječi kako će se asistenti osigurati putem mjera za poticanje zapošljavanja "Mladi za mlade" Zavoda za zapošljavanje.

Na kraju je izrazila žaljenje što na ovom slučaju neki, kako ja navela, pokušavaju zaraditi političke bodove pozvavši sve da se, barem kada su djeca u pitanju, ujedine i pomognu ako znaju. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter