Osnovana Civilna platforma Istre

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

U Dnevnom boravku društvenog centra Rojc u četvrtak je predstavljena novoosnovana Civilna platforma Istre, njeni ciljeve, neke od već provedenih aktivnosti te one buduće. Na konferenciji su u ime Civilne platforme Istre govorili Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč, Suzana Jašić iz Gonga, Željko Marković iz pulske Pilule i Dušića Radojčić iz Zelene Istre koji su konferenciju iskoristili i za poziv drugim organizacijama i inicijativama civilnog društva da se priključe Platformi.

Sedam osnivača

Kako je navela Jašić, Platformu za sada čini sedam organizacija i građanskih inicijativa iz Labina (Labin Art Express), Pazina (Naš potok), Poreča (Centar za građanske inicijative) i Pule - Čarobnjakov šešir, Gradska radionica, Pilula - platforma za teoriju i praksu društvenih promjena i Zelena Istra, a pomažu im organizacije civilnog društva koje djeluju nacionalno. Svoje zajedničko djelovanje usmjerit će, kako je rečeno, k razvoju civilnog društva i jačanju dobrog upravljanja u Istri.

Pojašnjavajući motive okupljanja Jašić je navela da je slika političke stvarnosti u našoj županiji ispolirana, izvana izgleda da je  u Istri sve divno i krasno, a zapravo vlada politički klijentelizam kroz razvijene ovisničke mreže. Istaknuvši da je korupcija zapravo negacija pravne države, navela je da je politički klijentelizam onaj oblik korupcije u kojem se potkupljuje uslugama u koje spada i zapošljavanje.

Građanske akcije

- Utjecaj organizacija civilnoga društva je ograničen i disperziran, opozicije gotovo da i nema, mediji i novinari su utišani, a među građanima koji nisu dio ovisničkih mreža vlada strah, nepovjerenje i kultura nekonfrontiranja. Sve one organizacije i inicijative koje s nama dijele viziju, načela i vrijednosti, pozivamo da nam se pridruže da bismo zajedno poticali i jačali jedni druge te utjecali na pozitivne društvene promjene u Istri, navela je Jašić uz riječi da potpisanu izjavu o pristupanju te zahtjev mogu pronaći na web stranicama svake od članica.

Kako su naveli predstavnici Platforme, mrežu čine članice koje su već provele neke građanske akcije poput prikupljanja potpisa za održavanje referenduma protiv monetizacije autocesta. Tu se pokazalo, navela je Radojčić, da udruge civilnog društva imaju snage jer se sakupilo 15.650 potpisa, a 60 volontera odradilo čak dvije tisuće sati. Posebno se osvrnula na politički klijentelizam prilikom izbora ravnateljice Zaklade za razvoj civilnog društva.

- U kolovozu je više od 30 organizacija civilnoga društva, od čega desetak iz Istre, zajednički prosvjedovalo protiv načina imenovanja upraviteljice istarske Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva Helge Može Glavan.

Zakladina uprava i župan Valter Flego objavili su da je imenovana njihova stranačka kolegica, a unatoč javnome pozivu, nikad nisu objavljena imena kandidata/tkinja, njihove reference, motivacija, ni kriteriji, odnosno obrazloženje izbora koji je uslijedio bez razgovora s kandidatima, navela je Radojčić te dodala da je ovaj slučaj pokazao da Zakladina uprava i župan nisu imali stvarne planove, ni želje izbor i imenovanje učiniti poštenim i transparentnim, već se željelo stvoriti tek privid demokratičnosti i transparentnosti.

Uz riječi da će Platfoma i dalje tražiti da se postupak izbora ponovi kroz transparentnu i poštenu proceduru te se Statutom Zaklade na jasan način propiše postupak imenovanja, kao i postupak izbora i sastava same uprave Zaklade koja upravlja Zakladom, navela je da je problem stranačkog zapošljavanja odnosno klijentelizma i korupciji veliki problemu cijeloj Istri. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter