Osniva se Umjetnička škola u Poreču

Umjetnička škola djelovat će u novim prostorima zgrade u sklopu faze C Učilišta (desno) (arhiva/V. HABEREITER)
Umjetnička škola djelovat će u novim prostorima zgrade u sklopu faze C Učilišta (desno) (arhiva/V. HABEREITER)

Osnovna glazbena škola "Slavko Zlatić" izdvojena je iz sastava Pučkog otvorenog učilišta, a gradski su vijećnici na protekloj sjednici jednoglasno uz ovu, donijeli i odluku o osnivanju nove ustanove, Umjetničke škole Poreč pod čijom će se kapom u budućnosti odvijati djelatnosti glazbene škole.

Kako je objasnila Vesna Kordić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti, temeljem Zakona o umjetničkom obrazovanju, sve plesne i glazbene škole koje rade u sastavu POU-a dužne se izdvojiti se i uskladiti svoj ustroj, rad i poslovanje, kao i opće akte sa zakonskim odredbama, najkasnije do 31. kolovoza, pa je iz toga proizašla i ova odluka.

Umjetnička škola Poreč osnovat će se sredstvima, prostorom i opremom sadašnje OGŠ Slavka Zlatića, svi će zaposlenici škole nastaviti s radom na svojim dosadašnjim radnim mjestima, s istom plaćom i naknadom. Međusobni odnosi između novoosnovane Umjetničke škole i POU-a uredit će se međusobnim sporazumom o razdruživanju, uz suglasnost osnivača, Grada Poreča. Novoosnovana će ustanova započeti s radom nakon dobivanja konačnog rješenja resornog ministarstva, te početak djelovanja ovisi o ovoj proceduri. 

Školom će upravljati ravnatelj, a prema odluci, do njegova imenovanja za privremenu ravnateljicu imenovana je Sanja Radetić Fatorić, ravnateljica Porečkog otvorenog učilišta, koja će obaviti pripremne radove za početak rada škole. Kako nam je rekla, odlučili su se na naziv umjetnička škola, kako bi u budućnosti mogli proširiti i na druge djelatnosti, poput likovne. 

U školi će se, kao i do sada ostvarivati nastava iz klavira, violine, flaute, gitare, harmonike, violončela, trube i suveremenog plesa, te program predškolskog glazbenog i plesnog obrazovanja. Škola će osim u dosadašnjem sjedištu od nove školske godine djelovati i nedavno dovršenim, novim prostorima uz sklopu faze C zgrade Učilišta u kojoj se nalazi i Centar za mlade.

Vijećnika Daniela Šaškina s nezavisne liste Snježane Mekota na sjednici je zanimalo hoće li se škola proširiti na odjele za još neke instrumente te je li istina da se za osnivanje nove ustanove neće trošiti sredstva iz gradskog proračuna.

Radetić Fatorić je rekla je kako će škola širiti odjele, a u planu imaju otvaranje odjela klarineta i saksofona, te solo pjevanja.

- Škola će trebati deset tisuća kuna za početak rada ustanove, sredstva osigurana u gradskom proračunu. Škola će sigurno u budućnosti trebati ravnatelja, računovođu i ostalo osoblje, sve što jedna škola od 300 učenika koliko ih sada ima i treba imati, što će kako mi je rečeno, financirati ministarstvo, zaključila je Radetić Fatorić.(V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter