Osam općina i Grad Buzet gube 23,5 milijuna kuna

Čak i siromašno Lanišće izlazi iz sustava potpora (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Čak i siromašno Lanišće izlazi iz sustava potpora (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prijedlogom novog zakona o regionalnom razvoju, kojeg je Vlada upravo uputila u saborsku proceduru, svih osam istarskih jedinica lokalne samouprave sa statusom područja posebne državne skrbi, ili brdsko-planinskih područja; Grad Buzet i općine Cerovlje, Gračišće, Grožnjan, Lanišće, Lupoglav, Motovun i Oprtalj, kroz iduće tri godine izlazi iz sustava potpore. Razlog tome leži u činjenici što im je indeks razvijenosti veći od 75 posto državnog prosjeka.

Procjenjuje se da bi godišnji gubitak proračunskih sredstava za ovih osam gradova i općina kada bi izgubili sva financijska prava, mogao iznositi ukupno 23,5 milijuna, kuna što je kod nekih jedinica lokalne samouprave i do 40 posto proračunskih sredstava. Drugim riječima, upozoravaju pojedini načelnici, oko 25 posto istarskog područja, odnosno oko 13.000 stanovnika koliko ih živi na tom području, izgubit će dosadašnji standard.

Buzet gubi najviše

Najviše gubi Buzet, jer ima najveći porez na dobit. - Ovim zakonskim promjenama Buzet će u idućoj godini izgubiti više od 20 posto izvornih prihoda, što je dosad najveće smanjenje od samostalnosti Hrvatske. Uz prošlogodišnjih 2,5 milijuna kuna, u 2015. godini očekujemo više od šest milijuna smanjenja da bi u naredne dvije godine u gradskom proračunu izgubili još dodatnih pet milijuna kuna. Razvojni put našega grada na taj će način biti značajno ugrožen i prema mogućnostima razvoja Buzet će biti vraćen petnaestak godina unatrag. Novi odnosi rasporeda poreznih sredstava unutar tijela javnih vlasti nažalost pokazuju novu povećanu centralizaciju zemlje, gdje još više novaca odlazi u centralnu blagajnu, daleko od onih koji ga ostvaruju, komentar je gradonačelnika Buzeta Siniše Žulića.

Žulić je također mišljenja da ovom odlukom gube svi, država, županija, gradovi, ali najviše građani, jer ovo značajno umanjenje proračuna značit će i njihovo zakidanje u brojnim stvarima koje su dosad bile (su)financirane iz proračuna od novih mjesta u dječjem vrtiću, produženog boravka u osnovnoj školi i brige za starije i socijalno najugroženije sugrađane, kroz Doma za stare i nemoćne te program Pomoći u kući.

Čudan izračun razvijenosti

- Nove obveze namjeravamo preuzeti i u narednom razdoblju kroz proširenje vrtića no s novim financijskim udarima koje ćemo doživjeti u naredne dvije godine, nisam siguran hoćemo li na toj razini moći samostalno i ostvariti, zaključit će Žulić.

Proteklih godina čelnici osam istarskih jedinica lokalne samouprave u nekoliko su puta intervenirali i uputili zajedničke primjedbe na dio odredbi nacrta ovog zakona kojim će se značajno pogoršati mogućnosti razvoja i uvjeta života u unutrašnjosti Istre. Predlagali su da i dalje zadrže dosadašnja materijalna prava, a to je povećano učešće u porezu na dohodak i tekuća pomoć iz državnog proračuna u visini poreza na dobit koji se ostvaruje na području posebne državne skrbi i brdsko-planinskom području. Posebice su upozoravali na izračun indeksa razvijenosti gradova i općina koji pokazuje apsurdne odnose, kao to što je Općina Lanišće razvijenija od primjerice Bjelovara, Vinkovaca ili Slavonskog Broda.

Laniška općina raspolaže s najmanjim sredstvima, njoj će se najmanje uzeti, ali i to je za nju jako puno. Nevjerojatno je da najsiromašnija istarska općina u kojoj na 144 četvorna kilometra živi 329 stanovnika ima indeks razvijenosti 96,47 prema kojem iako siromašna, spada u red razvijenih općina. - Vjerojatno je presudan parametar nezaposlenost. Točno je da u Općini Lanišće nema nezaposlenih, ali to je stoga što nema ljudi. Samo slijepci mogu vidjeti lanišku općinu kao razvijeno područje, kaže laniški načelnik Neven Mikac.

Ukinut će općine

Lupoglavski načelnik Franko Baxa napominje da će Općina Lupoglav u narednim proračunskim godinama biti zakinuta za 1,5 do 2 milijuna kuna što će se reflektirati na sve proračunske korisnike od predškolskog odgoja do socijale. Znatno će se smanjiti i daljnja ulaganja u komunalnu infrastrukturu, a isto tako upitna će biti priprema dokumentacije za nove projekte koji se trebaju financirati iz EU fondova.

Ivan Mijandrušić, načelnik Gračišća, mišljenja je da Vlada definitivno ne razumije regionalizam. Ponovio je svoj stav da će Općina Gračišće biti primorana staviti ključ u bravu. - Riječ je o politici koja neće ukinuti općine, ali ukinut ćemo se mi sami jer nećemo moći funkcionirati, veli Mijandrušić.

Načelnik Grožnjana Claudio Stocovaz upozorio je da nisu predviđene nikakve kompenzacijske mjere kako bi se nadoknadilo  ono što se gubi.

- Za naše područje to je bila jedna dobra mjera jer se tih 800-tinjak tisuća kuna ulagalo za ono što je predviđeno, a to je poboljšanje demografske slike, reći će Stocovaz.

- Apsolutno nije problem da se i neke druge jedinice lokalne samouprave uvedu u proces potpora, iako treba reći da to nije potpora već porez stvoren u vlastitom dvorištu koji se vraća. Ovo je još jedan korak ka centralizaciji jer razvidno je da se ne shvaća da unutrašnjost Istre nije istarska obala. U same indekse razvijenosti ne bi ulazio osim što sam mišljenja da nisu do kraja ispravni pa onih 84 posto razvijenosti Cerovlja u Istri je ekvivalent negdje između 59 i 75 posto u unutrašnjosti Hrvatske, naglasio je Emil Daus, načelnik Općine Cerovlje.

Općina Motovun, rekao je načelnik Tomislav Pahović, gubitkom statusa također će biti jedna od onih koja će teško egzistirati. - Za socijalu ćemo uspjeti namaknuti sredstva, ali će komunalni radovi koji nisu životno važni za našu zajednicu morati pričekati bolja vremena, naglasio je Pahović.

Primjena zakona će i Općinu Oprtalj dovesti na rub egzistencije jer će izgubiti gotovo jednu četvrtinu poreznih prihoda. - Teško mi je komentirati, moram proučiti zakonske odredbe jer najavljuju se tri godine prilagodbe, pa se nadam se da neće biti tako tragično kao što sada izgleda, komentirao je oprezno oprtaljski načelnik Aleksander Krt. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter