Orihi: Koze bez kontrole teroriziraju selo

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Koze Marija Pausa iz Orihi ne prestaju činiti štetu na usjevima, vinogradima i maslinicima u okolici. Pretprošlog su vikenda policajci i opet izlazili na teren radi štete u vrijednosti od 5.000 kuna nad vinogradom Aurelija Kontošića iz Orihi. I mi smo na poljima zatekli obrštene loze i pšenicu, s jasnim tragovima kozjih papaka i brabonjaka.

No to je tek jedna u nizu prijava protiv Pausa za kojeg mještani kažu da već godinama svojim kozama, kojih je sada navodno 50, 60 ili 70, terorizira selo, a o čemu smo i mi često pisali. No ni prijave koje završe na sudu, ni policija ni stočarski inspektor na terenu, ne sprječavaju Pausa da i dalje radi po svojem.

Paus, kažu seljani, a to nam je i sam dijelom potvrdio, koze na ispašu ne vodi, već ih pusti bez kontrole po poljima. A ako je točno da ih ima više od 50 - samo ih je stočarski inspektor u polju pobrojao 47(!) - možemo samo zamisliti kakvu su štetu u Orihima, ali i susjednim selima sposobne učiniti. I bez sumnje da su to njegove životinje, jer kažu, nitko u okolici ne drži koze.

Kontošići i druge obitelji u selu kažu da više ne žele gledati svoje starce kako plaču nad obrštenim lozama i maslinama, a brojni mještani složni su da nadležne institucije moraju obavljati svoj posao i riješiti problem. Jer osim što Pausove koze bez kontrole uništavaju sve pred sobom, one i žive u njegovoj kući, a osim nehigijenskih uvjeta pod svojim krovom, vlasnik u dvorištu gomila stotine kubika gnoja što curi prema okolnim kućama. Po pitanju ovog posljednjeg barem smo jednu dobru vijest primili iz Orihi - načelnik Barbana Denis Kontošić kaže da su u koordiniranoj akciji Općine, Županijskog odjela za poljoprivredu i stočarske inspekcije uklonili većinu te kozje nečisti.

Seljani kažu da ne znaju što više raditi jer prijave ničemu ne vode - Paus ih ima, tvrde, više od stotinu koje završavaju na Prekršajnom sudu u Puli. To potvrđuje i Denis Kontošić, koji navodi da je nevjerojatno da netko s toliko prijava i dalje može raditi što hoće.

- Kada smo pitali u Prekršajnom sudu što je s tih 150 prijava protiv Pausa, dobili smo dogovor da je pravomoćno riješena tek jedna prema kojoj - nije kriv!? To je velik problem, kaže Kontošić. Prvi koji nije odradio svoj posao, kaže načelnik općine, stočarski je inspektor Tomislav Eskeričić koji redovno dolazi na uviđaj štete, ali pomaka nema. Kontošić navodi da je upravo ta inspekcija nadležna rješavati slučaj kada stoka upadne u tuđi posjed i načini štetu.

- Zato sam dvaput lani ministru poljoprivrede prijavio inspektora zbog nepoduzimanja ičega. Ni od toga nije bilo koristi, kaže načelnik.

Od Policijske uprave istarske, pak, dobili smo informaciju da je u 2012. godini policija zaprimila sedam dojava o štetama od Puasovih koza, lani 16, a ove godine šest dojava. Riječ je o prekršajima iz Zakona o stočarstvu pa su sve obavijesti o počinjenim prekršajima proslijeđene na daljnje postupanje stočarskoj inspekciji. Stoga nas i policija upućuje da se za pitanja o poduzetim mjerama i sankcijama obratimo nadležnoj stočarskoj inspekciji. No, stočarski inspektor Tomislav Eskeričić iz Rijeke odbija razgovarati s novinarima, jer smo ga, kaže, lani krivo citirali. Naveo je tek da je cijeli postupak protiv Pausa u tijeku.

Iz opširne arhive o štetama koju smo prikupili od mještana, izvlačimo inspektorov zapisnik u veljači ove godine o šteti u predjelu Božinski vrt i Kortine. Tada je i sam inspektor u polju ječma zatekao 47 koza na ispaši. Zanimljivo, Eskeričić je u zapisnik za vlasnika koza upisao prezime Paussi, a ne Paus. Je li Paus možda promijenio prezime da bi izbjegao silne prijave od ranije, policija nam nije mogla komentirati. (Z. STRAHINJA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter