ORaH: Treba dati veće ovlasti mjesnim odborima

Dragica Pršo i Vlado Šegon (N. LAZAREVIĆ)
Dragica Pršo i Vlado Šegon (N. LAZAREVIĆ)

Za razliku od IDS-a koji želi decentralizaciju na državnoj razini, a centralno bi upravljao Istrom, ORaH se zalaže za decentralizaciju na svim razinama, pa tako i mjesnim odborima, stav je pulske Gradske organizacije OraH-a koji je iznijela predsjednica Dragica Pršo na današnjoj konferenciji za novinare, nazivajući to decentralizacijom na pulski način.

Istaknula je da je nedopustivo da za izmjene i dopune osnova pravila MO-a, donesene na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, nije zatraženo mišljenje vijećnika i predsjednika MO-a, tim više jer su direktno izabrani od građana i imaju na to pravo. Zapitala se čemu onda služe MO-i, osim u predizborne svrhe.

Na konferenciji za novinare govorio je i Vlado Šegon, član gradskog foruma, kazavši da MO-i trebaju veće ovlasti jer se njihov rad treba iskoristiti za dobrobit svih građana te da u njima leži ogromni potencijal. Zatražit će stoga izmjenu Poslovnika i Statuta Grada Pule (jer prema sadašnjim pravilima ne smiju govoriti i iznositi mišljenja na Gradskom vijeću), pozivajući se na izbore putem kojih su direktno izabrani od građana, za razliku od Savjeta mladih koje pak nitko direktno od građana nije izabrao.

Istaknuo je da ne postoji gotovo nikakva komunikacija s Gradom, da često ne odgovaraju na njihove upite. Što se tiče broja potpisa potrebnih za kandidaturu, kaže da nitko nije vodio računa kako će to tehnički izvesti. Kaže da bi valjda trebali iznajmiti bus da dovedu 30 ljudi pred izborno povjerenstvo, ili ih natjerati da plate javnog bilježnika za ovjeru potpisa. (N. SOFTIĆ)   


Podijeli: Facebook Twiter