Opremljeni za moguće havarije na istarskom moru

Nabavljena oprema bit će uskladištena u Luci Pula (D. MEMEDOVIĆ)
Nabavljena oprema bit će uskladištena u Luci Pula (D. MEMEDOVIĆ)

U skladišnom pogonu Luke Pula danas je i službeno isporučena oprema za sprečavanje onečišćenja mora uzrokovanog iznenadnim izlijevanjem ulja na području Istarske županije. Naime, oprema, u vrijednosti od 594.779 kuna, nabavljena je u sklopu projekta HAZADR-"Jačanje zajedničkog kapaciteta za borbu protiv onečišćenja Jadranskog mora naftom te ostalim otrovnim i štetnim tvarima" koji Istarska županija provodi zajedno s još 13 partnera iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Crne Gore i Albanije.

Pročelnik županijskog Odjela za održivi razvoj Josip Zidarić tom je prigodom istaknuo da u projektu, koji ukupno iznosi 3,1 milijuna eura, sudjeluju sve zemlje na Jadranskom moru, i dodao da su neki od glavnih ciljeva uspostava prekogranične mreže za prevenciju i upravljanje hitnim slučajevima u svrhu smanjenja rizika od onečišćenja i zagađenja mora i obale.

Projekt je pionirskim nazvao istarski župan Valter Flego koji je rekao da osim nabavljene vrijedne opreme, projekt predviđa i edukaciju ljudi koji će biti osposobljeni za brzu reakciju u slučaju bilo kakvih incidenata.

- Ovo je jedan od trenutno 43 projekta koje provodimo u Istarskoj županiji. Incidenti na moru ne poznaju granice, pa nevažno radi li se o slovenskoj, talijanskoj ili hrvatskoj obali bitno je da međusobno surađujemo i uvijek budemo spremni za pravovremenu reakciju, naglasio je Flego.

Oprema je kupljena u Danskoj, a ovlašteni zastupnik za Hrvatsku iz tvrtke Luveti Tino Herceg naglasio je da je Istarska županija među prvima prepoznala važnost zaštite obale na ovakav način. Dodao je da su nabavljene plivajuće i upijajuće brane na napuhavanje, oprema za vuču brana i ručni kompresor za napuhavanje.

Uz to, u Luci Pula će u narednih sedam godina biti uskladišteno i hidrauličko vitlo za razvijanje, namatanje i skladištenje brana, multifunkcionalni skimmer uređaj za sakupljanje ulja s vodenih površina, hidraulična pumpa za prijenos sakupljenog ulja do rezervoara za privremeno skladištenje te pogonska jedinica za pokretanje hidrauličkog vitla, skimmera i pumpe.

Danas je potpisan i ugovor između Istarske županije i Luke Pula o skladištenju opreme, a Županija je s tvrtkom Luveti potpisala ugovor o zaprimanju robe. U nastavku je održana i obuka lokalnih stručnjaka za rukovanje novonabavljenom opremom na koju su bili pozvani djelatnici županijskih lučkih uprava, Lučke kapetanije Pula, zaposlenici tvrtke Dezinskecija d.o.o., članovi Županijskog operativnog centra, JU-a Natura Histrica, JU-a Kamenjak i NP-a Brijuni.

U sklopu projekta sredinom listopada u mjestu Torreguacetto u regiji Puglia, održati će se vježba kada će se simulirati incident izlijevanja nafte u more. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter