Općine su dovedene u neodrživu situaciju

Boljunsko polje (A. DAGOSTIN)
Boljunsko polje (A. DAGOSTIN)

Izmjenama Zakona o brdsko-planinskom područjima, kojim se praktično brišu sve povlastice kojima država ustupa neke prihode za lokalnu upravu i građane tog teritorija, osam istarskih jedinica lokalne samouprave kroz iduće će tri godine izgubiti velik dio prihoda na koji su se navikli proteklih godina.

Na tom rijetko naseljenom teritoriju Grada Buzeta, te općina Cerovlje, Gračišće, Grožnjan, Lanišće, Lupoglav, Motovun i Oprtalj, koji pokrivaju četvrtinu površine Istarske županije živi 13.072 stanovnika, odnosno manje nego na području jednog Umaga (13.467); Rovinja (14.294) ili Poreča (16.696), ta će se izmjena poklopiti s reformom Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, pa smo tamošnje načelnike upitali kako će se te promjene odraziti na općinski proračun i programe.

Kriteriji potpore nisu realni

- S obzirom na dosta nedovoljno definiranih i pojašnjenih stavaka Vlade i resornih ministarstava, prijedlog proračuna o kojem će se uskoro raspravljati na općinskom vijeću izrađen je na nedorečenim osnovama, te se pretpostavlja da će bit podložan izmjenama u sljedećoj proračunskoj godini, kaže cerovljanski načelnik Emil Daus, dodajući da će se pravo stanje znati tek nakon prvog kvartala ili prvog polugodišta.

Velika će nam prednost biti to da općina, osim kreditnih sredstava za IPARD program čiji se povrat očekuje do kraja ove godine, nema dugovanja. Ono što ćemo sigurno pokušati sačuvati na sadašnjoj razini je briga o djeci, starijima i nemoćnima, kao i zadržavanje standarda institucija koji o njima brinu, a rezat će se na onim stvarima bez kojih se može, ističe načelnik Daus, koji pojašnjava da će se predložene kompenzacijske mjere Vlade moći koristiti samo za financiranje rashoda za materijal i energiju, te rashoda za nabavu nefinancijske imovine, što nije kompenzacija za dosadašnji način financiranja koji je bio nenamjenski, što je omogućavalo postojeći standard.

Daus također smatra da indeks razvijenosti (Cerovlje se nalazi na 86,57 posto državnog prosjeka, dok je pomoć predviđena za one ispod 75 posto) kao temeljni kriterij za državni sustav potpora nije realan pokazatelj stanja na terenu, te da to svatko dobronamjeran vidi.

Spremni, delat sve i svašta

- Nemoguće će biti nadomjestiti gubitke sa strane brdsko-planinskog statusa i porezne reforme, a očekujemo da će nam u idućoj godini proračun biti manji za 1,5 milijun kuna, kaže gračaški načelnik Ivan Mijandrušić, koji smatra da će nedostajati sredstva za vrtić, vatrogastvo, starije stanovništvo… a nadamo se da nećemo morati povećavati cijenu vrtića, komunalnu naknadu i naknadu za grobna mjesta, mada ćemo sve napravit prije da se u to ne ide, kaže načelnik Mijandrušić koji je iskazao ogorčenje i razočaranost potezima aktualne Vlade.

Sila je da ča prije ova Vlada otiđe, ne zato da dođe desna, ne, ja sam za lijevu vladu, ali da se maknu oni koji ne znaju raditi svoj posao, kategoričan je Mijandrušić koji smatra da će od porezne reforme građani na plaćama prosječno dobiti skromnih 60 kuna, a da su općine dovedene u neodrživu situaciju. Posebno ga je iznervirala izjava ministra financija Borisa Lalovca da ima još mjesta za uštede, pošto lokalna administracija ima prosjek plaća od osam tisuća kuna, dok Mijandrušić tvrdi da ona kod njih iznosi 4.997 kuna.

Smatra također da je njihov kraj bio zanemaren tijekom "bivšeg sistema", a da im očito predstoji novo zanemarivanje. Trenutno je indeks razvijenosti Gračišće smjestilo na 94,16 posto državnog prosjeka. "Mi uopće nemamo industrije, a nezaposlenost nam je niska, zahvaljujući našim ljudima koji su bili prisiljeni, ali i spremni delat sve i svašta", kaže Mijandrušić koji se ipak nada da će se putem europskih fondova moći nastaviti komunalni infrastrukturni projekti kojih je bilo mnogo i proteklih godina.

I motovunski načelnik Tomislav Pahović kaže da je u ovom trenutku vrlo teško prognozirati koliko će iznositi smanjenja proračunskih sredstava na temelju porezne reforme, ali kaže da će motovunski proračun biti veći u 2015. nego onaj iz 2014. godine.

- Razlog je u tome što su nam odobrena sredstva iz IPARD programa u iznosu od 7,2 milijuna kuna za prvu fazu kanalizacijskog sustava Motovuna. Također, očekujemo sredstva iz Regije Veneto za prijavljene projekte, te sredstva iz Ministarstva kulture za obnovu komunalne palače (odobren trogodišnji program).

Pitamo ga hoće li ipak nakon svega biti štednje?

- Nismo predvidjeli smanjenje općinskih programa, jer iz svojih prihoda pokrivamo tekuće poslovanje, socijalni program, sportski, kulturni, školski, predškolski program i civilno društvo, a iz odobrenih sredstava (EU fondovi, Regija Veneto, Ministarstvo kulture) ulažemo u investicijske programe, dodaje načelnik Pahović te kaže da se intenzivno pripremaju za povlačenje sredstava iz EU strukturnih fondova. Ni Pahović se ne slaže s indeksom razvijenosti koji u Motovunu iznosi 88,42 posto, kao realnim pokazateljem, budući da nije uključio specifičnosti pojedinih općina za što je trebalo provesti sveobuhvatnu analizu. (A. DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter