Općina Marčana: Vječni problem vikendaškog smeća

Smeće se odlaže pokraj kanti (P. SOFTIĆ)
Smeće se odlaže pokraj kanti (P. SOFTIĆ)

Mještani naselja Peruški u općini Marčana koji žive u kućama na kraju sela nezadovoljni su prizorom koji oni i njihovi gosti moraju svakodnevno gledati. Stotinjak metara od zadnjih kuća, uz bijelu cestu koja iz Peruški vodi prema Dugoj Uvali, punti Sočaj i uvali Požar, nedavno je postavljeno pet kontejnera koji su, kažu nam mještani, neprestano pretrpani smećem pa se ono besramno odlaže i uz kontejnere.

- Turisti nam tuda prolaze, zaustavljaju se i slikaju, to je stvarno sramota, a neki su i najavili ranije odlaske jer iz kontejnera jako smrdi, što se ponekad osjeti sve do kuća. Na ovom je području jako puno divljih naselja i mislim da su upravo ti bespravni vikendaši najveći krivci za ovako ružne prizore, požalio nam se Tomo Pogorilić.

Ovo nije prvi put da općina Marčana muku muči s nedovoljnim brojem kontejnera i ružnim prizorima nepropisno odloženog smeća usred ljetne sezone. Do sada su se mještani i turisti žalili na previše smeća i smrad koji se širio u Dugoj Uvali i Kavranu pa je Općina s Herculaneom dogovorila nabavku deset dodatnih kontejnera i češći odvoz smeća. No, čini se da dodatni kontejneri raspoređeni u Kavranu, Peruškima i Pavićinima, kao ni pražnjenje kontejnera tri puta tjedno, nisu dovoljni za pokrivanje potreba na području općine u ljetnim mjesecima. Načelnik Marijan Kostešić kaže da se sada na području općine nalazi oko deset tisuća ljudi u bespravnim objektima sagrađenim u priobalnim šumama.

- Svako ljeto isti problem: dođu vikendaši i njihovi gosti, koji su em bespravno sagradili objekte na području općine, em ne plaćaju nikakvu boravišnu pristojbu, zamijene neke stvari u svojim vikendicama i otpadom prenatrpaju kontejnere, a nerijetko i prostor oko njih. To je zaista strašno, ali nažalost, nije ništa novo. Prije nekoliko mjeseci donijeli smo odluku da se i tim vikendašima naplaćuje odvoz otpada da bi se uvelo malo reda, kazao je Kostešić. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter