Općina Marčana kupuje vozilo za odvojeno prikupljanje otpada

Poskupljuje odvoz smeća? (Neven LAZAREVIĆ)
Poskupljuje odvoz smeća? (Neven LAZAREVIĆ)

U skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, Općina Marčana nabavit će se specijalno vozilo, zapremnine od sedam kubika, a nakon toga i posebne posude. U Općini je jučer u podne otvorena tek jedna pristigla ponuda za takvo vozilo, i to ono tvrtke Benussi, uz cijenu nešto manju od 528 tisuća kuna. Zlatko Cetina, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela, kaže da je cijena "u okvirima očekivanja" te da će se, nakon provjere dokumentacije i donošenja odluke o prihvaćanju ponude, s tvrtkom Benussi potpisati ugovor. Očekuje se da bi vozilo bilo u upotrebi početkom svibnja.

Općina je, podsjeća Cetina, još lani u proračunu osigurala 350 tisuća kuna za nabavu posebnih posuda za selektivno prikupljanje plastičnog, metalnog, papirnatog i staklenog otpada koje će dobiti svako domaćinstvo. Osim, toga dijelit će se i posude za mješoviti otpad.

- Razgovarali smo s nadležnim u Herculanei i oni očekuju da će još ove godine biti u upotrebi postojeće posude za mješoviti otpad. U konačnici bi svako domaćinstvo trebalo dobiti vlastitu posudu za mješoviti otpad, dok bi se odvojeni prikupljao na tzv. zelenim otocima koji će se nalaziti na svakom mjestu na kojem su posude za mješoviti otpad, objašnjava Cetina.

Novac za kupnju vozila Općina je prenijela vlastitoj tvrtki Mandalena koja će odvoziti odvojeni otpad, a o mješovitom će i dalje skrbiti pulska Herculanea. Posude bi se trebale nabaviti ove godine, u skladu sa službenim početkom rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.

- Posude ćemo nastojati nabaviti do sezone, ali potrebno je i dogovoriti se s Herculaneom o odvozu smeća, veli Cetina. Na pitanje hoće li poskupjeti odvoz smeća, odgovara da "taj strah postoji".

- Trošak odvoza smeća neće biti manji nego sada, a cijena će ovisiti o trošku odlaganja na Kaštijun. Ako on poraste, sigurno će i cijena odvoza rasti. Dosadašnji način odvoza je bio najjeftiniji, ali i najmanje ekološki održiv, objašnjava Cetina. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter