Općina Fažana se uknjižuje na put u Maloj Vali

Mala Vala na ulazu u Valbandon (Z. STRAHINJA)
Mala Vala na ulazu u Valbandon (Z. STRAHINJA)

Općina Fažana nastoji se uknjižiti na zemljište na kojem je izvedena nerazvrstana cesta u Maloj Vali u Valbandonu da bi pokrenula radove i izgradila infrastrukturu u tom komunalno neopremljenom dijelu naselju. Zato je proteklih dana načelnica Ada Damjanac objavila javni poziv vlasnicima, odnosno nositeljima prava na nekretninama, koje neposredno graniče s tim zemljištem, da obave uvid u geodetski elaborat 3. studenog, od 12 do 15 sati, u prostoriji Općine.

Olakšati pokretanje infrastrukturnih zahvata

Poziv se konkretno odnosi na katastarsku česticu 751/1, katastarska općina Fažana, a radi se zapravo o putu u dijelu naselja Mala Vala s desne strane Puljske ceste, koju općinari zbog tlocrtnog oblika zovu "čizma".

- Riječ je o izradi elaborata zbog izvlaštenja po općinskoj odluci i po zakonu po kojem se Općina može uknjižiti na zemljište i formirati nerazvrstanu cestu da bi na njoj mogla izvoditi radove. Cilj je u konačnici rješavanje infrastrukture, poput izgradnje oborinske i fekalne kanalizacije, struje, vode, s uređenjem kompletne prometne površine s nogostupom, a da to ne blokira, na primjer, jedan od suvlasnika koji ne želi dati suglasnost, objasnila je načelnica Damjanac.

Općina, dakle, ovime primjenjuje Odluku o nerazvrstanim cestama koju je temeljem Zakona o cestama donijela u prosincu prošle godine. Takva odluka jedinicama lokalne samouprave olakšava postupak stupanja u posjed nad cestama koje nisu državne i županijske, pa ni definirane kao lokalne. Sve to za cilj ima olakšati pokretanje infrastrukturnih zahvata koje prečesto sprječavaju neriješeni imovinski odnosi.

Mala Vala dobiva oborinsku odvodnju

Obilježavanje granica zemljišta na kojem se nalazi predmetna cesta Općina je pokrenula početkom ovog mjeseca, a geodetske izmjere izvodi ovlašteni inženjer geodezije iz pulske tvrtke Geogrupa.

Uz dio Male Vale u uređenom dijelu Valbandona te "čizmu" za koju je javnost čula tijekom velike poplave u srpnju 2014., i za koju se sada izrađuje elaborat, dio se ulice tog naziva nalazi i s lijeve strane Puljske ceste prema MUP-ovom odmaralištu, odnosno moru. Riječ je, kao i u slučaju "čizme" preko puta, o naselju nastalom stihijski na nekada neurbaniziranom području još uvijek slabo ili nikako pokrivenom infrastrukturom.

Valja napomenuti i da je Općina u ovoj godini planirala s 300 tisuća kuna financirati projektnu dokumentaciju za izgradnju oborinske odvodnje u Maloj Vali, no rebalansom proračuna i izmjenom programa gradnje infrastrukture u srpnju, ta je investicija skinuta iz općinskog budžeta. Izradu projektne dokumentacije, naime, financirat će Hrvatske vode u sljedećoj godini. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter