Onečišćenje vode na samom ulasku u Pazinsku jamu

 Jučerašnje zagađenje Pazinčice (SNIMIO Mladen JEKIĆ)
Jučerašnje zagađenje Pazinčice (SNIMIO Mladen JEKIĆ)

Prljava, mutna voda opet je jučer ujutro ispuštana u Pazinčicu iz pritoka Šaltarija, koja u nju utječe neposredno ispred Pazinske jame, javio nam je predsjednik Speleološkog društva Istra Mladen Jekić koji je rano ujutro stigao na most iznad Pazinske jame kako bi provjerio uvjete za vođenje posjetitelja u Pazinsku jamu, popularnu speleoavanturu.
 
Smeđa voda miješana s izvornom
 
- Predvečer dan ranije sam također bio u kontroli razine vode, i voda u potoku je bila poprilično bistra, a jutros katastrofa, kaže speleolog Jekić koji je jučer u ime Speleološkog društva Istra poslao prijavu protiv nepoznate osobe zbog zagađenja Inspekciji zaštite okoliša i javnoj ustanovi Naturi Histrica koja upravlja 
Pazinskom jamom. Naime, zbog toga je događaja (i kiše) morao otkazati jučerašnju grupu turista koje je trebao voditi u grotlo Pazinske jame. Do poslijepodne s bujicom koja je došla uslijed jučerašnje kiše smeđa se voda u samoj jami pomiješala s onom prirodnom, ali je zato ostao prljavi trag iz pritoka Šaltarije. O povremenom zagađivanju Pazinske jame, upravo iz Šaltarije, već smo više puta pisali proteklih godina, još od 2009. godine, što znači da se ovaj problem već razvlači čitavo desetljeće.
 
Putem pritoka Šaltarija redovno se ispuštaju pročišćene vode iz gradskog pročistača tvrtke Usluga, međutim, iz njihove uprave uvijek negiraju da povremena 
onečišćenja imaju veze s njihovom djelatnošću odnosno eventualnim tehnološkim problemom u funkcioniranju pročistača.
 
Problem koji traje čitavo desetljeće
 
A s obzirom da je na pritok Šaltarija uz pročistač spojena i kanalizacija sjevernog dijela industrijske zone Pazinka I. ne može se sa sigurnošću utvrditi tko je krivac za te povremene ispuste. Iako je prošlo čitavo desetljeće krivca nisu našle ni nadležne inspekcije kojima se često prijavljivao problem. Koliko nam je poznato dosad nije obavljena nijedna fizikalno-kemijska analiza prljave vode prilikom ovakvih događanja na samom izvoru onečišćenja odnosnu pritoku Šaltarija, a što bi možda rasvijetlilo o čemu se tu točno radi.
 
Povremena onečišćenja voda u Pazinskoj jami predstavljaju potencijalni problem za vodoopskrbu južne Istre, jer su vode sliva Pazinčice povezane s izvorištem vode za piće Rakonek, a povezanost ostoji i sa svim izvorima u dolini rijeke Raše. Onečišćenja ometaju i razvoj turizma u Pazinskoj jami što je strateška gospodarska grana pazinskog razvoja. "Osobno mi je vrlo neugodno kada kao speleolog s posjetiteljima dođem u kanjon Pazinčice ili u sam speleološki objekt Pazinsku jamu i kada ti turisti vide tu smeđu vodu s neugodnim mirisom", zaključuje Jekić. (Anđelo DAGOSTIN)
 
 
 
 
 
 
 
PIŠE Anđelo DAGOSTIN
 
SNIMIO Mladen JEKIĆ

Podijeli: Facebook Twiter