Omiljena vjenčanja na Svetoj stijeni i Kamenjaku

(Krešimir TADIJIĆ)
(Krešimir TADIJIĆ)

Protekle je godine u najvećem istarskom gradu, Puli, sklopljeno 275 brakova, doznajemo iz pulskog Matičnog ureda. Usporedimo li to s 2013. godinom, u kojoj su sklopljena 272 braka, možemo zaključiti da se za brak, unatoč krizi ove institucije odlučilo sličan broj ljudi. U 2014. godini sklopljena su tako 202 građanska braka i 73 vjerska, a u 2013. godini 199 građanska i 73 vjerska braka.

Amerikanci u Areni

Iako je godinama sve veći trend da se građanski brak sklapa izvan za to predviđenih služenih prostorija na Forumu u Komunalnoj palači, lani je izvan njih sklopljeno tek 13 brakova. Kao najčešće mjesto za sklapanje braka izvan službene prostorije, navode nam iz Matičnog ureda, jest Turističko naselje Verudela, odnosno, lokacija Svete stijena i rt Kamenjak. No, razmislimo li, sjetit ćemo se primjerice režisersko-glumačkog braka sklopljenog u sv. Foški, a bilo je i onih koji su u bračnu luku uplovili u pulskoj Areni, primjerice mladi Amerikanci preklani.

Koliko se ovih brakova održalo, odnosno koliko je brakova u Puli lani razvrgnuto, na žalost, nismo uspjeli doznati. Naime, te podatke Matični ured nema te su nas uputili na pulski Općinski sud gdje nam je napomenuto da oni imaju samo podatke o tome koliko je brakorazvodnih parnica pokrenuto, no one nisu pravomoćne, odnosno na njih još ide pravo žalbe pa podaci nisu relevantni. Iz Zavoda za statistiku doznali smo pak da podatke imaju samo do kraja studenog, no za područje cijele Hrvatske.

Svaki treći završio razvodom

Pa dakle, prema njima, lani je do kraja 11. mjeseca sklopljeno 18.118 brakova dok ih je razvrgnuto 5.946, odnosno, neslavno je završio svaki treći brak. U studenom je pak sklopljeno ukupno 1.131 brak, a razvelo se 606 osoba. Prema statistikama omiljeni mjeseci za vjenčanja su rana jesen i proljeće. Tako se u rujnu vjenčalo 2.817 parova, a u svibnju njih 2.435. Najviše se ljudi pak razvelo u ožujku i studenom - 693, odnosno 606 osoba. (B. PETROVIĆ/ N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter