Oleum Olivarum: U Krasici izlažu brojni maslinari

S prošlogodišnjeg Oleuma Olivaruma (M. MIJOŠEK)
S prošlogodišnjeg Oleuma Olivaruma (M. MIJOŠEK)

Sedamnaesti susreti maslinara i sajam maslinovog ulja Oleum Olivarum održat će se u Krasici kraj Buja 8. i 9. ožujka, a ove će godine ugostiti i izvlačenje dobitnika nagradne igre Glasa Istre. Bogat program manifestacije koju su vrijedni lokalni maslinari pokrenuli na tradiciji ovog kraja, najavljen je na konferenciji za novinare.

Otvorenje je zakazano u subotu u 11 sati. Dvorana Zajednice Talijana i veliki šator ugostit će sajam maslinovih ulja i drugih autohtonih proizvoda s više od 50 izlagača, stručna predavanja, degustacije, kulinarski show, izložbu s međunarodnog likovnog natječaja te zabave uz živu glazbu. U prvom ih je izdanju bilo samo 18, a ove je godine pristiglo čak 176 uzoraka maslinovih ulja iz Istre, Kvarnera, Dalmacije, Slovenije i Italije.

Gradonačelnik Buja Edi Andreašić istaknuo je važnost Krasice kao mjesta prijateljskih susreta maslinara i ljubitelja maslinovog ulja.

- Upravo su ta dragocjena druženja i razmjena znanja i iskustava doprinijela razvoju našeg maslinarstva, koje potvrđuje velik broj istarskih maslinara uključenih u renomirani svjetski vodič Flos Olei s najvišim ocjenama. Manifestacije u Krasici, Taru i Vodnjanu dale su značajan doprinos u promicanju kulture i promoviranju istarskih maslinovih ulja, a Grad Buje je dobio priznanje za izuzetne rezultate na području promoviranja i razvoja maslinarstva u Hrvatskoj i široj regiji, rekao je Andreašić.

Broj prijavljenih uzoraka je rekordan i njihova kvaliteta iznad očekivanja, kazao je Marijan Cossetto iz organizacijskog odbora. "U nedjelju u 19 sati dodijelit ćemo 96 zlatnih medalja, 44 srebrne i devet priznanja za ekstradjevičansku kvalitetu", najavio je.

Član odbora i jedan od pokretača ovog događaja Nino Činić istaknuo je da im je cilj promovirati Krasicu, Buje i Istru kroz maslinarstvo i druge kvalitetne proizvode i događaje. Ukazao je na odličnu suradnju lokalnih maslinara s kolegama iz Dalmacije koji i ove godine daju potporu organizatorima te dovode klapu Maslina i pjevača Krešimira Perovića. Činić je napomenuo će tijekom subote od 12 do 17 sati biti otvoreno osam lokalnih kušaonica maslinovog ulja do kojih će posjetitelji moći stići i nesvakidašnjim prijevoznim sredstvom - zaprežnim kolima za šest osoba, koja će vući tovar.

Direktor Turističke zajednice Buja Valter Bassanese ukazao je na iznimnu važnost ove manifestacije za razvitak oleoturizma koji je značajno napredovao u posljednjih desetak godina. "Prve ceste maslinovih ulja upisane su u karte 2005. Od tada su otvorene brojne kušaonice, a turisti dolaze i izvan ljetne sezone u potrazi za najkvalitetnijim maslinovim uljima na ovom području", rekao je.

Zabavni dio programa predstavila je Milanka Marić iz bujskog Pučkog otvorenog učilišta. U subotu navečer će okupljene na ples pozivati Koktelsi, Krešimir Perović i grupa Bagulin, dok će u nedjelju koncert održati klapa Maslina, a zatim će svirati grupa Nočni skok iz Slovenije, Sergio Valić i grupa Magnolija.

- Svečano otvorenje uljepšat će nastup klape Kaštelanke, no već prije toga posjetitelji će moći pogledati radove s međunarodnog likovnog natječaja na kojem sudjeluje 120 umjetnika iz šire regije. Najuspješniji likovnjaci će biti proglašeni u subotu u 17 sati. Sat kasnije će se održati izvlačenje omotnica s imenima dobitnika nagradne igre Glasa Istre, najavila je Marić.

Oleum Olivarum organiziraju Mjesni odbor i Zajednica Talijana Krasica, bujsko Pučko otvoreno učilište i Turistička zajednica, pod pokroviteljstvom Grada Buja, Istarske županije i Udruge gradova ulja. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter