Oko dvije tisuće sudionika na ovogodišnjoj Popolani

Rovinjske mažoretkinje na lanjskoj Popolani
Rovinjske mažoretkinje na lanjskoj Popolani

Od danas do nedjelje, Rovinj će biti domaćin 9. po redu Popolane - sportsko-rekreativne, turističke i humanitarne manifestacije koja bi, prema prognozama organizatora, ove godine trebala privući rekordan broj od oko dvije tisuće sudionika. Riječ je naime, o najvećem predsezonskom i višednevnom događanju kojeg u suradnji s preko sto i pedeset volontera, klubova, udruga, hotelijerske kuće "Maistra" i Turističke zajednice organizira Savez sportova grada Rovinja pod motom "Sportom s ulica i trgova do prirode i turizma".

Sve više stranih gostiju, Talijana i Slovenaca

Tim je povodom održana i konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali glavni pokretači Popolane - dogradonačelnik Marino Budicin, pročelnica za društvene djelatnosti Edita Sošić Blažević, direktorica Turističke zajednice Odete Sapač, direktor Marketinga "Maistre" Leo Urlić i tajnik Saveza sportova grada Gianni Rocco.

Kako je to istaknuo dogradonačelnik Budicin, riječ je o manifestaciji koja slavi zajedništvo, sport, prirodu i plemenitost među ljudima. Istovremeno, ona je i u funkciji produženja turističke sezone, o čemu svjedoči i sve veći broj stranih sudionika/turista na njenim sportskim i inim događanjima. O humanitarnom karakteru manifestacije, koji ide ruku pod ruku sa sportskim nadmetanjima govorila je pročelnica Sošić Blažević, istaknuvši da će ove godine sva sredstva prikupljena od prodaje majica s amblemom "Popolane" kao i rukotvorene djece iz rovinjskih vrtića biti usmjerena u korist Društva osoba s invaliditetom.

- Što se pak tiče ovogodišnjih Popolana majica, koje sponzorira Turistička zajednica njih je osmislila likovna umjetnica Marija Čuričić, rekla je Odete Sapač, najavivši i da u narednom vikendu i za vrijeme Popolane Rovinj očekuje oko deset tisuća gostiju, mahom Slovenaca i Talijana.

Svjetski dan plesa - Go out and dance

O samom programu trodnevnog zbivanja govorio je Gianni Rocco. 

- Prvi dan/jutro Popolane u znaku je najmlađih i nastupa Limene glazbe i Rovinjskih mažoretkinja. Subota je dan za bicikliste, tradicionalno natjecanje ronilaca i ribiča u sportskom ribolovu, humanitarne akcije "1+1= milijun koraka",šahovskog turnira i turnira u električnom pikadu kao i sportsko rekreativnog programa namijenjenog mlađim kategorijama. Osim toga, imat ćemo i  bogat zabavni program pod nazivom "Raspjevani Rovinj", riblji ručak koji će od ulova ribiča pripremiti članovi Udruge "Kuća o batani", te naposljetku i ovogodišnju novost Popolane -  "Night City Trail" (noćna utrka), rekao je, između ostalog Rocco.

Nedjelja je također ispunjena atraktivnim programom. I dok je jutarnji dio u znaku starta za početak čak četiri natjecanja - "3.utrka za handbike", "11. rovinjski polumaraton", natjecanja u rekreativnom trčanju te trkom na jedan kilometar, poslijepodnevni sati u znaku su Svjetskog dana plesa "Go out and dance" na kojem će nastupiti domaće snage - gimnastičarke kluba " "Roxanne", Rovinjske mažoretkinje, "Arabesque", "Le*ira" kao i brojne druge  plesne i rekreacijske grupe iz Pule, Pazina, Buzeta, Umaga, Zagreba i Samobora, odnosno preko četiristo plesača i plesačica. Svi oni od najmlađih do najstarijih Trg maršala Tita ispunit će dobrim ritmovima a točno u 18 sati snimiti i milenijsku fotografiju pod nazivom "Skok za ples". No, između sportskih natjecanja i plesa, odvijat će se i nastup Rovinjski mažoretkinja, ali i moći kušati jela od svježe pripremljene ribe, ovog puta u režiji KPA "Rovinj". (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter