Ogroman kamen nije nikog ubio - ovaj put!

Kamen je otpao s jednog od šest stupova (N. LAZAREVIĆ)
Kamen je otpao s jednog od šest stupova (N. LAZAREVIĆ)

Urušavalo se dosad kamenje s derutnih krovova u Kandlerovoj ulici, u neposrednoj blizini tržnice, pa na Giardinima, zatim u Marulićevoj ulici kod Pattinaggia … I pukim slučajem, unatoč pješačkoj frekventnosti središtem grada, nije palo na nečiju nesretnu glavu tako da - zasad - nije bilo tragičnog ishoda. Jednoj je curici par metar pod nje pala kamena krhotina nakon požara u zgradi 'mirovinskog' u središtu grada.

Opasne očišćene stijene

Zadnjih dana iznimno je opasno za pješake na kilometarskom nogostupu koji bulevarom povezuje centar i Verudu odnosno Stoju, gdje kamenje pada s (od trave) očišćenih stijena na bulevaru. No, izgleda da to nikog od nadležnih posebno ne uzrujava, bar ne onom pažnjom i temeljitošću kojima su prošle godine uklonili svo zelenilo sa stijenja, a koje je, možda, povezivalo sve te kamene strukture. Tužno u nastavku bulevara izgleda i onaj kameni zid ispred 'kasarne', mjestimično podbočen nimalo uvjerljivim drvenim konstrukcijama.

Tragedija je, srećom, izbjegnuta i jučer nešto prije 13 sati točno ispred glavnog ulaza u zgradu 'admiraliteta' na Rivi, u kojoj su smješteni uredi nekoliko županijskih odjela, općinskog državnog odvjetništva, Carinskog ureda Pule i tvrtke Brijuni rivijere. Iznad trećeg visokog stupa otkinuo se komad kamena veličine nogometne lopte i rasprsnuo se točno nasred pješačkog nogostupa, čijom središnjom linijom kontinuirano prolaze pješaci, korisnici i davatelji usluga u spomenutoj zgradi.

Idući kameni projektil

Situacija posebno zabrinjava zbog nemara i neodgovornosti (nadamo se da to nije zbog toga što brojni službenici iz ove zgrade dolaze i odlaze s posla automobilom na bočni ulaz, nasuprot ulaza u katedralu). Naime, jučer smo neslužbeno saznali da su nadležni, ima tome, upozoreni na loše derutno stanje kamene strukture iznad stupova, a i jučer nam je pokazano na pukotinama uokruženu kamenu površinu iznad drugog stupa zdesna, koja je valjda idući kameni projektil. Kad se, pak, detaljnije pogledaju duge pukotine s bočnih strana ponad stupova, stvari izgledaju još -  grozomornije, jer je upitan cijeli timpanon odnosno ogromna gornja trouglana čeona strana ove zgrade. Čekamo li to prve žrtve? Valja ipak reći da je sat vremena nakon incidenta, nešto iza 14 sati, ulaz u zgradu jučer ograđen trakama. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter