Održana smotra vina i maslinovog ulja rovinjštine "Antonja 2017"


U Seljanskom Domu kulture, u petak navečer održana je "Antonja 2017"., 26. po redu izložba vina i 14. maslinovog ulja. Ove godine ovoj najstarijoj istarskoj smotri vina, koja se održava kao prva u godini, pridružio se u svom četvrtom izdanju i Festival istarske supe.

Među proizvođačima vina moderne tehnologije i u kategoriji bijelih i crnih vina prva je dva mjesta osvojio Damir Dobravac, za malvaziju, teran i merlot. Zlatnu medalju među bijelim vinima osvojili su još Edo Babić (malvazija) i Davor Vivoda (malvazija), dok je kod crnih zlato osvojio Mladen Matošević (teran). Kod vinara, koji proizvode vino na tradicionalni način najbolje crno vino imao je Massimo Mofardin s merlotom, kojemu je pripala zlatna medalja za još jedan uzorak i to crnog miješanog vina. U ovoj kategoriji zlatni je bio i Ormano Orbanić s teranom. Orbaniću je, također, pripalo i prvo mjesto u kategoriji bijelih vina (malvazija).

U skladu s izuzetnom maslinarskom godinom 14. smotra maslinovog ulja Rovinjštine okupila je 70 maslinara među kojima ih je čak 27 dobilo zlatne medalje. Zlatni su bili- Cvetko Baštovanović, Ardiano Nadišić, Zlatko Brajnović, Alfia Švić, Zoran Prenc, Mladen Matošević, Goran Barbaro, Branko Rajko, Gverino Šturman, Anton Šturman, Rade Stanić, Silvio Sponza, Andrea Venier, Bruna Beaković, Mirko Pokrajac, Milan Iskra, Franko Licul, Vesna Makek, Janja Strossmayer, Mauricio Matošević, Enrico Cernecca, Sergio Rabar i Ermano Barbaro.  

Što se tiče 4. festivala istarske supe razloga za dvostruko slavlje imali su učenici Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča, kojima je pošlo za rukom biti prvi u pripremi tradicionalne ali i kreativne supe. Učenici su svoje kulinarsko umijeće ukrstili s još tri ekipe, ali je ocjenjivačka komisija, nakon dugog vijećanja kojoj je prethodilo i temeljito kušanje odlučila nagraditi porečke učenike koje je pripremao prof. Feručo Smoković. Drugo mjesto osvojila je grupa "Duo supas" u kojoj su bili Marin Kocijan i Viktor Rudan, treće plasirana je bila ekipa "Bukaletice" na čelu s Frankom Milotićem, dok je posljednje mjesto pripalo "Cukarinima" Klaudija Fola. Nagrade za supe podijelili su euro zastupnik Ivan Nino Jakovčić i predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti. Uz njih, u prosudbenoj komisiji bili su Mirjana Kmačić Pellizzer, Klaudio Ipša, Josip Pino Kuhar, Blanka Sinčić Pulić i Davor Šišović.

Govoreći o istarskoj supi, Ivan Jakovčić je rekao da će ona biti novi vinarski i ugostiteljski brend Istre, naročito kada već slijedećeg tjedna, nakon dugotrajnih pregovora međunarodnu putovnicu dobije istarski teran, najbolji za pripravljanje supe. Obećao je da će supu promovirati i u Briselu gdje će za zastupnike Europskog parlamenta prirediti event s ovim istarskim specijalitetom. Milan Antolović, Županijski pročelnik za poljoprivredu, koji je sudjelovao na svim dosadašnjim Antonjama, dodao je da će Festival istarske supe u narednim godinama postati jedna od najznačajnijih manifestacija istarskog vinarstva.

Inače, kako se moglo čuti ovogodišnja istarska, pa i rovinjska vina su izvrsne kvalitete. Po riječima Sanje Radeke, iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, mlada bijela vina imaju izvrsnu sortnost i voćnost, a s obzirom na pogodnu vinogradarsku godinu bogate su strukture. Kada je riječ o crnim vinima imaju izrazite boje i dobra organoleptička svojstva. Za jedna i druga vina naglasila je da imaju visoki potencijal koji će se potvrditi daljnjim sazrijevanjem. A da je kvaliteta prijavljenih vina bila izvrsna ilustrirala je podatkom da ni jedan uzorak nije eliminiran, dok su dvije trećine ušle u kategoriju visoko kvalitetnih vina.

I ovogodišnju "Antonju" potpisuje Udruga AgroRovinj, Mjesni odbor Rovinjskog Sela i Istarska županija, dok je pokrovitelj bio Grad Rovinj. Program je vodio Bruno Krajcar koji je s Kristinom Ferlin održao  koncert. Uz njih nastupili su i članovi KUD-a "Stjepan Žiža" iz Rovinjskog Sela te polaznici Glazbene škole B.Music and Production. Nakon nekoliko godina, uz izložbu i degustaciju vina i maslinovog ulja priređene su i vođene degustacije maslinovog ulja i vina Rovinjštine, koje su vodili rovinjski analitičari i somelieri. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ, snimio: Neven LAZAREVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter