Održana konferencija „Filantropija – oslonac održivih zajednica“

(D. Memedović)
(D. Memedović)

U povodu desete obljetnice djelovanja Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva jučer je u izložbeno-galerijskom prostoru Svetih srca održana konferencija naslovljena „Filantropija – oslonac održivih zajednica“.

Uvodne su riječi o važnosti filantropije održale Vesna Lendić Kasalo, v.d. ravnateljice Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Cvjetana Plavša Matić, upraviteljica Zaklade za razvoj civilnog društva i Helga Može Glavan, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. One su ukazale na razne aspekte filantropije i na njezinu važnost kroz prošlost, te što se sve može učiniti za pomoć bližnjemu.

- Mnogi još nažalost nemaju pravu percepciju o tome što filantropija znači, neki misle da se bavimo sakupljanjem markica, kazala je Može Glavan.

Da su ljudi ponekad nepovjerljivi prema humanitarnim akcijama, da žele imati povratnu informaciju hoće li sredstva stići do onoga kome je to namijenjeno, potvrdila je i Jelena-Gordana Zloić iz Zaklade Slagalica, s osvrtom na prvo nacionalno istraživanje o stanju filantropije u Republici Hrvatskoj – preliminarni rezultati.

Tijekom konferencije bilo je govora i o inovativnim oblicima i budućnosti zakladništva, a održane su i dvije panel diskusije – o ulozi žena u filantropiji nekad i danas te o razlozima i motivima za filantropska djelovanja – gdje počinje samopromocija, a završava dobročinstvo, o čemu su govorili razni izlagači.

Konferencija je dio programa Tjedna filantropije koja se ove godine prvi put održava u cijeloj Hrvatskoj, organizatori su Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj, a suorganizatori Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah iz Zagreba, Slagalica – zaklada za razvoj lokalne zajednice Osijek, Zaklada „Kajo Dadić“ iz Splita i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule.

- Za kvalitetan razvoj civilnog sektora potrebno je pomoći udrugama da steknu kapacitete, znanja i vještine osmišljavanja i realizacije projekata koji će doprinositi razvoju naše regije. Važno je također osnažiti udruge i poticat ih da same počnu stvarati prihode te prijavljivati pojekte na regionale, nacionale i europske natječaje, kazala je upraviteljica Zaklade Helga Može Glavan.

Funkcije zaklade su pružanje aktualnih informacija iz civilnog društva putem svojih mrežnih stranica, društvenih mreža i publikacija, potom je tu edukativna komponenta, te ona financijska, jer tijekom cijele godine Zaklada raspisuje natječaje za projekte i građanske inicijative organizacija civilnog društva i tako doprinosi poboljšanju života u lokalnoj zajednici. (V. B.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter