Odjeci referenduma: Debeljuh i Mohorović pisali Flegi

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Na adresu istarskog župana Valtera Flega stigla su dva otvorena pisma inspirirana savjetodavnim referendumom o izboru energenta za pogon buduće TE Plomin C, održanim još 29. ožujka.

U otvorenom pismu Dina Debeljuha navodi se kako je referendum bio uspješan, te se poziva župana Flega da pokrene nove inicijative u vezi plominske termoelektrane.

Debeljuh se poziva na Zakon o referendumu koji navodi da se "na savjetodavnom referendumu odlučuje većinom glasova birača koji su izašli na glasovanje", što znači da je on uspio jer je 94,5 posto građana izašlih na izjašnjavanje bilo protiv ugljena. Stoga bivši saborski zastupnik IDS-a traži da župan Flego ispuni obećanje građanima koje je izrekao neposredno prije referenduma.

Debeljuh smatra da bi župan mogao raspisati referendum u cijeloj Istri, zatražiti od župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadina da učini to isto, te zatražiti od Darka Lorencina, ministra turizma, da izjavi kako je TE Plomin C na ugljen štetna za turističku privredu.

Dino Debeljuh smatra da bi podršku savjetodavnom referendumu trebali dati i istarski saborski zastupnici ako ih zatraži župan Flego. "Uvjeren sam da će Vaš poziv prihvatiti prije svega oni zastupnici koji su se već javno opredijelili protiv ugljena (Boljunčić, Sponza, Kajin, Radin i Tireli), a vjerujem da će to učiniti i ostali. Možda čak i zastupnici SDP-a - nepopravljivi sam optimista," piše Debeljuh i dodaje: "Bez tih zastupnika (čak i ako zastupnici iz SDP-a ne prihvate Vaš poziv), Vlada definitivno gubi većinu u parlamentu sa svim posljedicama za vladajuću stranku i njene 'satelite'."

"Znajte da ste danas, uz predsjednika IDS-a najodgovornija osoba za izgradnju potencijalne nove spalionice ugljena u Istri" napisao je Dino Debeljuh u svom otvorenom pismu i dodao: "Znam da ste se javno izjasnili protiv ugljena, ali odavno sam spoznao da riječi nemaju nikakav značaj ukoliko iza njih ne slijede djela. Imate priliku, pokažite nam da narod Istre ima 'pravog' župana." (D.G)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


 


Podijeli: Facebook Twiter