Odašiljači i veze: Ne nadograđujemo antenski stup

Ipak se ne postavlja novi stup, već zamjenjuje postojeći (D. MEMEDOVIĆ)
Ipak se ne postavlja novi stup, već zamjenjuje postojeći (D. MEMEDOVIĆ)

Nakon što je predsjednik ogranka IDS-a Velog Vrha Armin Grabar u petak prozvao tvrtku Odašiljači i veze (OiV) koja je u većinskom državnom vlasništvu, za nadogradnju antenskog sustava na Velom Vrhu koji zrači i neposredno je optužio za povećanje broja raznih oblika karcinoma građana u tom naselju, iz Odašiljača i veza odgovorili su da na lokaciji obavljaju tek demontažu zadnje sekcije antenskog stupa zbog dotrajalosti.

- Pokraj postojećeg stupa postavlja se manji privremeni stup mobilnog tipa na koji će se privremeno preseliti postojeće antene sa sekcije starog stupa koja se demontira. Dakle, nema nadogradnje ili povećanja visine postojećeg stupa, piše u odgovoru koji potpisuje Nevenka Artić Banovec, službenica za informiranje Odašiljača i veza.

Na optužbe o jakom zračenju i povećanom broju oboljelih od raznih oblika karcinoma u ovom pulskom naselju iz OiV-a ističu da nemaju saznanja kojima bi se povezala bilo kakva oboljenja ljudi s odašiljačima na Velom Vrhu u Puli. Ističu da redovito, putem ovlaštene tvrtke, provode kontrolna mjerenja parametara visokofrekvencijskog elektromagnetskog polja, a navedena mjerenja jakosti EM polja su dostavili Mjesnom odboru Veli Vrh u veljači 2011. godine.

- Prema izmjerenim vrijednostima, odašiljač Pula na lokaciji Veli Vrh zadovoljava ograničenja postavljena Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskog polja. Postojeći odašiljači koji su na toj lokaciji imaju uredne dozvole od nadležne regulatorne agencije te rade prema propisanim parametrima, piše u odgovoru OiV-a.

Na naše pitanje je li moguće postojeći sustav izmjestiti na drugu, nenaseljenu lokaciju, navode da su komunicirali u više navrata s MO-om Veli Vrh i ističu da na području grada Pule imaju više odašiljačkih objekata čije su lokacije odabirane radi što kvalitetnijeg i potpunijeg pokrivanja užeg i šireg područja grada radijskim i televizijskim signalima, a u navedenu mrežu odašiljača uključen je i odašiljač na lokaciji Veli Vrh kao dominantna lokacija čiji su parametri odašiljanja usklađeni i evidentirani na međunarodnoj razini.

- Uzimajući u obzir trenutnu poziciju ovog odašiljača u odnosu na konfiguraciju terena područja koje pokriva radijskim i televizijskim signalima, dolazi se do zaključka da ne postoji bolja zamjenska lokacija za njegovo izmještanje. Praksa pokazuje da izmještanje antenskih sustava, odnosno odašiljačkih objekata, redovito ima za posljedicu smanjenje kvalitete prijamnog signala ili čak potpuni gubitak prijama, zaključuju iz OiV-a. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter