Odana počast žrtvama antifašističkog rata

(M. MEDIĆ)
(M. MEDIĆ)

Komemorativnim skupom danas je obilježena obljetnica najvećeg masovnog stradavanja na Kanfanarštini u Drugom svjetskom ratu.

Predstavnici Općine Kanfanar i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine, mještani i svjedoci tih događanja, polaganjem vijenca i minutom šutnje pred spomen pločom u Ulici 16. rujna odali su počast za 26 stradalih s područja Kanfanara koje su zbog odmazde strijeljali njemački vojnici na današnji dan 1943. godine. Ovom komemorativnom skupu prisustvovao je i zamjenik predsjednika SAB-a Istarske Županije Romano Božac.

Načelnik Sandro Jurman naglasio je da treba poštivati i isticati antifašističke vrijednosti na kojima se temelji moderna Europa, a da nažalost događanja diljem svijeta dokazuju da naše društvo nije izvuklo dovoljno pouka iz ne tako davne povijesti.

- Strijeljanje u Kanfanaru bilo je odmazda njemačkih vojnika u Rommelovoj ofenzivi nakon što su ovdašnji partizani zaustavili vlak i omogućili bijeg pitomaca pulske vojne škole koje su prevozili u jedan od njemačkih logora.

Delegacije su posjetile i Dvigrad gdje su položile vijenac na spomenik odajući počast trojici antifašista koji su ondje ubijeni 13. rujna 1943. godine u spomenutoj akciji zaustavljanja vlaka. (M. Me.)


Podijeli: Facebook Twiter