Odabir izvođača pročistača bio je zakonit

Travanjski početak radova na EU projektu Poreč odvodnja (M. MIJOŠEK)
Travanjski početak radova na EU projektu Poreč odvodnja (M. MIJOŠEK)

- Kategorički odbacujemo tvrdnje da je postupak javne nabave za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda proveden na nezakonit i netransparentan način, kaže direktor Odvodnje Poreč Milan Laković u odgovoru kojeg supotpisuje gradonačelnik Edi Štifanić vezano za navode iznesene na prekjučerašnjoj konferenciji predsjednika ID-a Damira Kajina.

- Prema svim ponuditeljima postupalo se na jednak način, zakonito i transparentno, svi su mogli dati pojašnjenje ponuda, izvršiti potrebne i zakonom dopuštene korekcije te su imali pravo uvida u sve dokumente javne nabave za vrijeme žalbenog roka. Kako bi građanima pojasnili da se radi o ozbiljnoj i velikoj javnoj nabavi ne samo po veličini novca već i postupka, napominjemo da je svaka ponuda imala preko dvije tisuće stranica, elaborate i cijele stručne i odvjetničke timove koji su bili uključeni kao i tim stručnjaka koji je isto obrađivao, primjenjujući svaki zakonom propisan postupak, stoji u očitovanju Odvodnje Poreč. "Od devet ponuditelja samo jedan može sklopiti posao pa je jasno da je ovaj podnesak (anonimna predstavka odaslana na brojne adrese među kojima i DORH-a) stav nezadovoljne stranke. Napominjemo da se radi o jednom od najvrednijih europskih projekata u Hrvatskoj gdje su svi postupci provođenja, realizacije te raspolaganje državnim i europskim novcem pod iznimno velikim kontrolama i stalnim nadzorom europskih i državnih tijela. Rješenjem Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave utvrđeno je da nema povreda zakonskih odredbi", nastavlja Laković.

- Ovakvo politiziranje jednim podneskom nezadovoljne stranke zlonamjerno je i s ciljem da se onemogući realizacija projekta ne vodeći računa o tome koje on dobrobiti donosi za građane cijele Poreštine. Vrijeme izbora i stjecanja političkih poena raznim insinuacijama bez poznavanja zakona i načina na koji se vode EU projekti ukazuje na zlonamjernost. Rad Odvodnje Poreč kao javnog trgovačkog društva je transparentan i javan. Naš je cilj završiti projekt u rokovima, poštujući sve zakonom i ugovorom propisane složene uvjete ovog zahtjevnog i velikog posla, zaključuje direktor Laković uz potporu gradonačelnika Štifanića. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter