Od razmjene do radionica recikliranja

Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)
Ilustracija (D. MEMEDOVIĆ)

Ove subote, 28. veljače, od 11 do 17 sati u Društvenom centru Rojc (Gajeva 3) bit će održan prvi događaj razmjene u okviru projekta "Milo za drago" koji će se odvijati ispred zgrade Rojca i u Dnevnom boravku.

Banka vremena

- Pobornici i simpatizeri solidarne ekonomije i recikliranja  doći će na svoje. Svi koji kod kuće imaju viškove, od odjeće do knjiga, mogu ih donijeti i ako im se svidi nešto ponuđeno od tuđih viškova ponijeti kući. Jednostavno rečeno "milo za drago", pozivaju organizatori.

Predstavljanje projekta "Milo za drago" održat će se u 11.30 sati u Dnevnom boravku Rojca. U sklopu događaja bit će održane radionice recikliranja i upcycling-a koje će voditi Vanja Hraste, Fina Balta Šošić, Doris Višković, udruga More i drugi. Pokaznu radionicu priprave otpadnog encima vodit će Daira Ligutić. Krojačke popravke u suradnji s udrugom Merlin radit će Lidija Ambruš. Kao sustav razmjene bez novca prezentirat će se i model banke vremena. Projekt "Milo za drago" tijekom ove godine u partnerstvu provode pulske udruge Savez udruga Rojca i Tranzicijska Pula, te zagrebačke udruge Hrvatska permakultura i "trenutak.39". Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda te Državnog proračuna.

Web razmjena

Inače, kako vele organizatori, ovaj projekt u situaciji višegodišnje ekonomske krize razvija međususjedsku pomoć i suradnju, te sustav razmjene koji bi bio komplementaran konvencionalnoj razmjeni novcem. Cilj je upućivanje građana na zadovoljavanje ekonomskih potreba i bez upotrebe novca. U projektu će biti organizirano osam događaja razmjene u zagrebačkim četvrtima Maksimir i Trešnjevka jug te pulskim mjesnim odborima Monte Zaro i Nova Veruda. Uspostavljanje web sustav razmjene bitna je komponenta ovog projekta. Uz to, bit će održane edukacije za vođenje grupa razmjene i pripremu projekata za EU natječaje. Kao društvena inovacija, uspostavit će infrastrukturu za razmjenu bez upotrebe novca u Hrvatskoj, na dobrobit građanima, udrugama i jedinicama lokalne samouprave. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter