Od ponedjeljka selektivno prikupljanje otpada i na Kaštanjeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su i u Mjesnom odboru Kaštanjer vlasnicima obiteljskih kuća podijeljene posude za otpad zapremine 120 litara, koje će se u domaćinstvima koristiti za odlaganje preostalog komunalnog otpada, sada se prelazi na slijedeću fazu novog načina postupanja s otpadom, a to je selektivno sakupljanje korisnih sirovina - papira, kartona, plastike i stakla, za što su Kaštanjerci također dobili odgovarajuće vrećice.

Povlačenje velikih kontejnera

Stoga iz Herculanee napominju da će ovaj tjedan s područja MO-a Kaštanjer započeti s povlačenjem posuda za otpad zapremine 770 litara odnosno klasičnih kontejnera te će tako mještanima izostati mogućnost da svoj komunalni otpad odlažu na način kako su to do sada činili.

- Počnite koristiti nove posude za preostali otpad koje ste zadužili, a osim novih posuda molimo da počnete koristiti i vrećice za selektivno prikupljanje korisnog otpada i to od 27. veljače prema rasporedu u podijeljenim brošurama, poručuju iz Herculanee stanovnicima Kaštanjera.

Kako se, primjerice, navodi u ulicama Kvarnerska, Limska, Raška, Novigradska, Kaštanjer i Mirna preostali otpad odvozit će se svakog ponedjeljka i četvrtka. Plave vrećice (karton i papir) i žute vrećice (plastika) odvozit će se svaki četvrtak, a zelena vrećica (staklo) svakog prvog četvrtka u mjesecu. I kante i vrećice potrebno je ispred dvorišta/kuće izvaditi večer prije, poručuju iz Herculanee. Također napominju kako se vrećice za selektivno prikupljanje otpada trebaju iskoriste u što većom mjeri da bi količina odloženog otpada bila što manja, a da se selektivni otpad može odlagati i u prozirne vrećice ili odgovarajuće kartonske kutije koja će radnici Herculanee također preuzeti prema važećem rasporedu.

Inače, Herculanea i Grad Pula još su 2008. godine ozbiljno krenuli s procesom selektivnog prikupljanja otpada, s ciljem smanjenja komunalnog otpada. Zahvaljujući sustavnom radu i cjelokupnim planom gospodarenja otpadom, danas je stopa odvajanja otpada u Puli među najvišima od svih gradova u Istri, navode iz ove komunalne tvrtke. U samom začetku, projektom selektivnog prikupljanja otpada obuhvaćeni su bili svi mjesni odbori grada i prigradskih naselja te su unutar navedenih područja na 130 gradskih lokacija postavljeni takozvani "zeleni otoci" s tri spremnika za različite vrste otpada. Usporedno, započelo se i s pilot-projektom "Od vrata do vrata".

- Do sada su u sustavu "Od vrata do vrata" obiteljske kuće u mjesnim odborima Nova Veruda, Veli Vrh, Valmade, Busoler te dio Gregovice i dio Vidikovca, a od nedavno su u sustav uključeni i mjesni odbori Štinjan, općina Fažana i Valbandon. U tijeku je postupak priključenja dijela Stoje (Zelenika), Kaštanjera i Monvidala, dijela Šijane te preostalih dijelova Gregovice i Vidikovca, pojašnjavaju iz Herculanee.

Podizanje udjela primarne reciklaže

Osim zaduženja posude, svaki korisnik dobiva i pakete vrećica za potrebe od tri mjeseca u koje izdvaja korisne sirovine (papir i karton, plastiku i staklo). Raspored pražnjenja i prikupljanja se obavlja sukladno dostavljenom rasporedu što uključuje dva puta tjedno odvoz komunalnog otpada i jednom tjedno selektivno prikupljenih sirovina. S obzirom na malu količinu, staklo se prikuplja jednom mjesečno. Zbog značajnog povećanja količine korisnih sirovina koji građani izdvajaju povećan je volumen vrećica s 35 na 80 litara.

- Ovakav koncept prikupljanja i selektiranja komunalnog otpada pogodan je za naplatu usluge prema zaduženom volumenu. Svaka posuda je čipirana te će se svako pražnjenje registrirati i to će biti osnova za obračun usluge. Iako je zakonom definiran način naplate i to putem mase ili volumena, nažalost Vlada RH još uvijek nije donijela uredbu o komunalnom otpadu koja bi jasno definirala kriterije naplate usluge. Uredbom će jasno biti definirani kriteriji obračun usluge kao na primjer način obračuna u višestambenim objektima, način obračuna nerezidentima, sezoncima, da li i koliki će biti fiksni dio cijene, pojašnjavaju iz Herculanee te dodaju da će s Gradom nastaviti aktivnosti vezane za nadogradnju sustava selektivnog prikupljanja s jasnim ciljem podizanja udjela primarne reciklaže.

Uskoro otvaranje reciklažnog dvorišta u Valmadama

Herculanea najavljuje skorašnje otvaranje reciklažnog dvorišta na prostoru Valmade gdje će građani osim korisnih sirovina moći odlagati i manje količine zelenog otpada. Spomenimo još i početak novog načina prikupljanja otpada u užem gradskom centru (podzemne posude) kao i nastavak podjele druge i treće posude (papir-karton, plastika) i izgradnju eco-boxeva. Sve te aktivnosti imaju za cilj značajno podignuti razinu individualnosti što će s druge strane omogućiti motivaciju građana na izdvajanje korisnih sirovina te ispunjenje zadanih ciljeva. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter