Od nekadašnjih 2.000 lokvi danas aktivno tek 800

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U sjedištu Zelene Istre jučer je predstavljen projekt "Kalić - zaštita lokvi u Istri", kojem je jedan od glavnih ciljeva educirati učenike o važnosti očuvanja lokvi diljem Istre koje su prirodno stanište brojnim životinjskim i biljnim vrstima te znače prave male eko-sustave koji su danas dovedeni u izuzetno loše stanje.

Trodnevni kamp u Cerovlju

Projekt provodi Udruga Zelena Istra u suradnji s partnerima, Javnom ustanovom Natura Histrica, Odredom izviđača Istra, Istarskim botaničkim društvom i pulskom Osnovnom školom Centar, a projekt koji se provodi do kolovoza sa 70 tisuća kuna financira Ministarstvo znanosti.

- U Istri ne postoji sustavna zaštita lokvi i sve smo više svjedoci njihovog nestajanja. Nekada je u nas postojala institucija lokvarenja, a u nestašici vode ljudi su bili prisiljeni sami ih graditi. Dolaskom vodovoda u sela, funkcija lokvi se gubi pa je prema zadnjim popisima danas u Istri aktivno oko 800 lokvi, iako ih je bilo i oko 2.000, istaknuo je Slavko Brana iz Istarskog botaničkog društva. Po njegovim riječima, lokve su i dalje iznimni centri biološke raznolikosti i staništa brojnih rijetkih životinjskih vrsta.

Irena Burba iz Zelene Istre naglasila je da je projekt orijentiran na darovite učenike šestih razreda i izviđače. "Namjera nam je učenike dići iz školskih klupa da na terenu i na licu mjesta uče i sudjeluju u zaštiti lokava. Cilj nam je potaknuti ih na proučavanje vodenih staništa u njihovoj okolini", naglasila je Burba dodajući da će se istraživati lokacije na području Cerovlja, Juršića i okolice Pazina. U svibnju će 50-ak učenika i izviđača boraviti u trodnevnom istraživačkom kampu na području Cerovlja.

Edukativne radionice i izleti

- Učenici će steći vrijedno iskustvo o prikupljanju podataka o stanju vrsta i staništima ali i o životu u prirodi i u skladu s prirodom, što pruža specifičan izviđački način života, istaknuo je Mladen Perčić iz Odreda izviđača Istra.

Prikupljeni podaci bit će predstavljeni u priručniku koji će se distribuirati istarskim školama a bit će dostupan i na web stranicama svih partnera. U planu je i održavanje edukativnih radionica u Puli i Cerovlju te izlet vlakom u Juršiće gdje će se posjetiti značajne lokve na tom području. Učenici ne moraju brinuti za opremu, jer svi koji sudjeluju na raspolaganju će imati čizme, lupe, mikroskope, mrežice i slično. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter