Od kraja rujna fekalije idu na pročistač Valkane

Kontrolna soba Crpne stanice Pošta-Uljanik (N. LAZAREVIĆ)
Kontrolna soba Crpne stanice Pošta-Uljanik (N. LAZAREVIĆ)

Direktor Herculanee Igor Stari i predsjednik pulskog Gradskog vijeća Robert Cvek najavili su jučer u brodogradilištu Uljanik, gdje je smještena Crpna stanica Pošta-Uljanik, puštanje u rad obalnog kolektora. Do kraja rujna svi dosadašnji ispusti fekalnih voda koji su zagađivali pulsku luku bit će prespojeni na obalni kolektor, koji će od tada biti u punoj funkciji.

"Umreženo" 42 ispusta

- Kolektor je prošao sve kontrole i do kraja rujna odradit će se "sitni" poslovi da bi počeo s radom. Sljedećih mjesec dana preusmjerit će se na njega svi dosadašnji ispusti koji su zagađivali luku. Preostalo nam je prespojiti 20-ak takvih fekalnih ispusta, te izvesti prespajanja zgrade na Rivi 4 i javnog WC-a kod katedrale. Ujedno će se na kolektor spojiti i sadašnji Šijanski kolektor s Punte na obalni kolektor, iako je tamo potrebna sanacija sustava. No, sada ćemo ga već preusmjeriti na Crpnu stanicu Rivijera. Od kraja rujna započinje proces čišćenja pulskog zaljeva jer će sva 42 dosadašnja ispusta u pulsku luku biti prespojena na obalni kolektor. U prvoj fazi smo ih već prespojili oko 20, a sada ćemo i sve preostale, rekao je Stari.

Direktor Pula Herculanee predstavio je dosadašnje faze projekta izgradnje "kičme" kanalizacijskog sustava i sve buduće aktivnosti koje su projektom predviđene. Navodeći da je projekt započeo daleke 1997. godine kroz projekt MEIP, a 2007. godine intenzivirana je izgradnja putem projekta Hrvatskih voda "Jadranski projekt I i II". Napomenuvši da izgradnja obalnog kolektora nema dodirnih točaka s uzrocima plavljenja centra grada, uz izgradnju obalnog kolektora istaknuo je i važnost izgradnje crpnih stanica na potezu od Velog Vrha do Stoje.

- Uz izgradnju obalnog kolektora u Flaciusovoj ulici smo i rekonstruirali, odnosno značajno povećali kapacitet kanala Pragrande, što je bilo neminovno. Predstoji nam još odvojiti fekalni sustav od oborinskog u kanalu Pragrande na potezu od zgrade Croatia osiguranja do Pošte, što će se odraditi u sklopu projekta izgradnje uređaja za pročišćavanje na Valkanama. Time bi nestali i neugodni mirisi koji se trenutno šire na potezu Flaciusove ulice, najavio je direktor Herculanee.

Drugi ispust u more

Rekao je da će se u rujnu otvoriti ponude za izbor konzultanta te izrađivača studije i glavnog projekta za izgradnju pročistača, a Herculanea će uskoro nabaviti i novi sustav upravljanja kojim će umrežiti kontrolu rada svih crpnih stanica. Uz pročistač na Valkanama potrebno je izgraditi i prihvatnu stanicu za fekalije iz septičkih jama, koja će se realizirati kroz jedan od EU-projekta Hrvatskih voda. (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter