Od 733 novozaposlenih tek 32 dobilo stalni posao

Među nezaposlenima je 2.276 nekvalificiranih radnika, a većinom su stariji od 40 godina (Manuel ANGELINI)
Među nezaposlenima je 2.276 nekvalificiranih radnika, a većinom su stariji od 40 godina (Manuel ANGELINI)

Na istarskoj burzi rada u zadnjih mjesec dana evidentirano je 50-ak nezaposlenih manje, a u odnosu na veljaču prošle godine čak 2.759 osoba manje. U netom minuloj veljači posao su našle 733 osobe do tada evidentirane u pulskom Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ali samo njih tridesetak dobilo je stalni posao, dok je čak 701 osoba zaposlena na određeno vrijeme. Za njih 42 ovo je prvo radno mjesto, dvije trećine novozaposlenih ima završenu srednju školu, a 16,5 posto ih je s fakultetskom diplomom.

Građevinarstvo se budi

U odnosu na siječanj, prošlog je mjeseca zaposleno 270 osoba više, ali se na godišnjoj razini, prema veljači 2014., bilježi pad od tri posto. Očekivano, najviše je novozaposlenih, njih 234, u turizmu i ugostiteljstvu, 128 ih je našlo posao u nekoj od prerađivačkih industrija, po 70-ak u trgovini i drugim uslužnim djelatnostima, 63 u obrazovnim ustanovama, a 47 u građevinarstvu.

U čitavoj Istri, prema podacima iz pulskog Područnog ureda HZZ-a, krajem veljače bile su 9.564 nezaposlene osobe, što je pad od 0,6 posto na mjesečnoj i 22,4 posto na godišnjoj razini. Najviše je nezaposlenih, naravno, na području pulske ispostave - 4.224, a najmanje ih i dalje imaju u Buzetu, 168. U veljači, čuli smo, zaposlilo ih se 733, ali je na burzu rada stiglo gotovo dvostruko više novih tražitelja posla, njih 1.304.

Čak 92 posto nezaposlenih ima određeno radno iskustvo, a 802 osobe traže svoje prvo zaposlenje. Među novima na tržištu rada 137 ih ima završen fakultet pa i poslijediplomski studij, očekivano ih je najviše sa srednjom stručnom spremom, ali zabrinjava podatak o 107 osoba sa samo osnovnoškolskim obrazovanjem te čak 69 njih koji nemaju nikakvu završnu svjedodžbu. Ukupno je među nezaposlenima 2.276 nekvalificiranih radnika, a većinom su stariji od 40 godina.

Poticaji za (samo)zapošljavanje

I među slabo obrazovanima kao i u ukupnom broju nezaposlenih u "vodstvu" su žene - u veljači su činile gotovo 57 posto evidentiranih na burzi rada u Istri. Nešto manje od trećine nezaposlenih mlađe je od 30 godina. Među nezaposlenima s diplomama stručnog studija ili fakulteta, osim tek pridošlih 25-godišnjaka, njih čak 343 starije je od 40 godina. To su teže zapošljive kategorije radnika.

Državne poticajne mjere za zapošljavanje u Istri je koncem veljače koristilo 1.358 osoba s burze rada. Potporu za zapošljavanje i usavršavanje koristi 154 osoba, odnosno njihovih poslodavaca, a većinom je riječ o poticajima za zapošljavanje mladih bez radnog iskustva i dugotrajno nezaposlenih, ali i starijih od 50 godina. Za samozapošljavanje potporu je lani dobila 121 osoba, u prva dva mjeseca ove godine tek dvoje. Javnim radovima obuhvaćen je 41 nezaposleni, 482 ih je na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa (Mrsićev model stažiranja s državnom potporom od 2.400 kuna), u statusu stalnog sezonca ih je 553, dok pet osoba radi skraćeno radno vrijeme uz potporu poslodavcu za očuvanje radnih mjesta. (D. PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter