Od 1. listopada zatvoren poštanski ured u Lanišću

Poštanski ured zatvoren je od 1. listopada 
Poštanski ured zatvoren je od 1. listopada 

- Nije li to žalosno, upitala je 74-godišnja Ana Grbac koja je neki dan svratila do poštanskog ureda u Lanišću da vidi što će biti s isplatom mirovina. Dočekala su je zatvorena vrata, a na vratima obavijest da od 1. listopada Poštanski ured 52422 Lanišće prestaje s radom. Poštanske usluge, usluge platnog prometa, prodaja trgovačke komisione te druge usluge na raspolaganju su u najbližem Poštanskom uredu Lupoglav.

HP je tako ostvario svoju najavu da će laniškom uredu staviti ključ u bravu, neovisno o tome što se nalazi na području od posebne državne skrbi.

- Pošta je u Lanišću radila otkada pamtim, a sada je zatvorena, odjednom, kao bomba kad padne. Dobivam mirovinu, malo dobijem, i još po to malo nemam kako otići. Bolesni smo suprug i ja i nemamo prijevoza. U Lanišću je puno starijih ljudi, gdje će plaćati račune, pita se očajna Ana.

Međutim, u dopisu koji je Hrvatska pošta poslala korisnicima poštanskih usluga na području Ćićarije navodi se da će sve usluge koje su do sada obavljali u laniškom Poštanskom uredu moći obaviti preko poštara, i to da ne izlaze iz svog doma.

Trebaju li platiti račun, poslati pošiljku ili paket, samo moraju pričekati poštara koji u Lanišće dolazi svakoga radnog dana, a u druga mjesta jednom tjedno. Njemu mogu predati račune koje žele platiti i on će im dati potvrdu, platiti račune te dostaviti potvrdu o uplati i račun. Također sve usluge će im i dalje biti na raspolaganju u Poštanskom uredu Lupoglav.

Hrvatska pošta u nekoliko je navrata najavila zatvaranje nerentabilnog Poštanskog ureda u Lanišću, budući da on već nekoliko godina posluje s gubitkom. Za prošlu godinu gubitak je iznosio 112.536 kuna pa je HP uvjetovao ostanak ureda u Lanišću time da Općina podmiri cjelokupni minus koji je lani akumulirala ta poslovnica.

Prepiska traje više od godinu dana. U zadnjem dopisu HP je, kao opciju prije zatvaranja ureda, načelniku Nevenu Mikcu predložio da još jednom razmotri prijedlog o sufinanciranju. Za dva sata, 23 posto radnog vremena koje poštar izgubi u laniškom uredu, Općina je bila voljna sufinancirati 25 posto troškova ili 25 tisuća kuna, no HP je uporno tražio da im se plati cijeli trošak. Prijedlog da se sredstvima iz općinskog proračuna sufinancira 25 posto troškova za rad poštanskog ureda podržali su i vijećnici na zadnjem zasjedanju Općinskog vijeća.

Dogovor očito nije postignut jer je Poštanski ured dobio ključ u bravu. Laniški načelnik nije bio dostupan tako da je izostao odgovor na pitanje kako komentira to što se ukidanjem poštanskog ureda ukinuo jedini državni sadržaj u teritorijalnoj najvećoj, ali stanovništvom najsiromašnijoj istarskoj općini. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter