Od 1. lipnja do 30. rujna cestarina na Ipsilonu veća za 10 %

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Od 1. lipnja do 30. rujna ove godine na Istarskom ipsilonu primjenjuje se novi cjenik cestarine čime će cijene putovanja porasti za deset posto. Ovu mjeru, Bina-Istra najavljuje kao nužnu za kompenziranje nedovoljne razine prihoda u ovim otežanim gospodarskim uvjetima. Naime, od uvođenja PDV-a na cestarinu u rujnu 2014., Bina-Istra bilježi smanjenje prihoda obzirom da trošak PDV–a od 25 posto nije dodala na cijenu cestarine već je taj trošak preuzela na sebe. Ovo najavljeno poskupljenje se neće odnositi na vozače koji koriste ENC uređaj jer će se sadašnji popusti povećati kako bi učestalim korisnicima cijena ostala ista.

"Kada smo prošle godine, na zahtjev Ministarstva financija radi potpune usklađenosti sa Europskim propisima, uveli PDV od 25 posto na cestarinu, tada smo sve učinili da za naše korisnike ova mjera bude neutralna odnosno da cijena cestarine ne poskupljuje za 25 posto. Treba dodati da pravne osobe, koje ostvaruju pravo na povrat PDV-a, danas plaćaju znatno nižu cestarinu od prijašnje. Ova situacija, bez obzira na povećanje prometa koje bilježimo, stvara manjak prihoda, nama potrebnog za pokrivanje troškova održavanja infrastrukture koji u ljetnim mjesecima, zbog velikog intenziteta prometa, značajno rastu. Ovaj cjenik, koji će biti u primjeni od 1. lipnja do 30. rujna predstavlja adekvatan način da bi se osigurala financijska stabilnost do kraja ove godine, što je preduvjet za nastavak izgradnje Ipsilona, a istovremeno ne opterećuje učestale korisnike koje uglavnom čine domicilno stanovništvo koji u pravilu putuju uz ENC uređaj. Kako bi ovo povećanje što manje opteretilo vozače, za one koji do sada nisu koristili ENC uređaj, Bina-Istra, počevši od 1. lipnja pojednostavljuje uvjete zasnivanja pretplatničkog odnosa uvođenjem novog ENC paketa po promotivnoj cijeni", rekao je Christian Santaleza, direktor Bina-Istre upravljanje i održavanje.

Novi ENC paket neovisno o broju putovanja nudi 10 posto popusta na svim dionicama Istarskog ipsilona, uključujući i tunel Učku. Ovaj model nije vremenski ograničen što znači da je uplaćeni iznos koji se koristi za plaćanje cestarine s popustom, dostupan bez roka trajanja. (GI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter