Obrtnički sajam od 6. listopada na Karolini

S konferencije za novinare Obrtničkog sajma Istre (D. ŠTIFANIĆ)
S konferencije za novinare Obrtničkog sajma Istre (D. ŠTIFANIĆ)

Obrtnički sajam Istre, 19. po redu sajam proizvodnog obrtništva, održat će se od četvrtka 6. do nedjelje 9. listopada na sajamskom prostoru Karoline. Najavljeno je to danas na konferenciji za novinare u Obrtničkoj komori Istarske županije u Puli na kojoj su osim organizatora, sudjelovali i predstavnici suorganizatora i glavnog sponzora. 

Kako je naveo dopredsjednik Obrtničke komore Istarske županije Enrico Cernecca sajam je namijenjen obrtnicima i malim poduzetnicima te se organizira na neprofitnoj osnovi stoga je ulaz besplatan. Uz riječi kako ove godine ima više izlagača neko ikada - čak 145 iz cijele Hrvatske, Slovenije, Srbije i Italije, naveo je da će se sajam održati na 740 kvadratnih metara zatvorenog i 540 metara vanjskog izložbenog prostora.

- U sklopu sajma koji će trajati od četvrtka do nedjelje organizirat će se razne popratne aktivnosti - predavanja, savjetovanja, radionice, a održat će se i susreti s predstavnicima gospodarskih komora iz Beograda i Padove, naveo je Cernecca zahvalivši se partnerima, suorganizatorima, pokroviteljima, sponzorima i donatorima sajma. Na kraju je istaknuo i novinu, odnosno kako će u Glasu Istre u ponedjeljak izaći poseban prilog o obrtničkom sajmu.

 Inače, samo otvaranje sajma zakazano je u četvrtak u 11 sati, uz brojne uzvanike i goste, a otvaranje će svojim nastupom obogatiti i korisnici Dnevnog centra za terapiju i rehabilitaciju.   

Pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je kako mu je drago da je Grad Pula dugogodišnji partner sajma te kako se on u gradu održava već 19 puta. Istaknuvši činjenicu da je Grad Pula prvi u Hrvatskoj po broju poduzetnika (u odnosnu na broj stanovnika) naveo je kako Pula raznim potporama pomaže poduzetnicima te kako će to nastaviti činiti i dalje.

Boris Sabatti, direktor Istarske razvoje agencije, također je istaknuo kako Istarska županija pomaže malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima nizom potpora, mjera i povoljnih kreditnih linija istaknuvši posebno novu poticajnu kreditnu liniju s kamatom koja ide već od 2,65 posto. Kako je kazao, u mjesec i pol dana odobrena su već 42 zahtjeva te će se zbog velikog interesa oni i dalje odobravati.

Direktor Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula Damir Sirotić istaknuo je kako oni i ove godine organiziraju zajednički nastup svojih članica na sajmu te će se na njihovom štandu predstaviti 12 izlagača, od čega četiri iz Istre, a koji će nuditi prehrambene i zanatske proizvode visoke kvalitete. S tim u vezi istaknuo je kako će se na njihovom štandu moći doznati sve o proceduri dobivanja znakova kvalitete HGK - "Hrvatska kvaliteta" i "Izvorno hrvatsko".

U ime glavnog sponzora sajma, Istarske kredite banke, Milenko Vidulin naveo je kako ova banka uskoro slavi svoju 60-tu obljetnicu te kako je ona rano prepoznala snagu obrtnika. Naveo je kako kod njih račune ima više od 3.500 tisuće obrtnika, kako imaju 22 poslovnice kako bi im bili bliži te imaju posebne kreditne linije osmišljene upravo za njih.

Inače, organizatori sajma su Obrtnička komora Istarske županije, Istarska županija, Grad Pula, Hrvatska obrtnička komora i Županijska komora Pula. Pokrovitelj sajma je Ministarstvo poduzetništva i obrta, a glavni sponzor Istarska kreditna banka d.d. Umag. (B. PETROVIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter