Obnovom fasade do 50 posto energetske uštede

I Dom za starije Alfredo Štiglić se obnovio (Danilo MEMEDOVIĆ)
I Dom za starije Alfredo Štiglić se obnovio (Danilo MEMEDOVIĆ)

Na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Europskih strukturnih i investicijskih fondova objavljeno je Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u cilju pripreme Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Energetska obnova višestambenih zgrada". S ciljem što bolje pripreme poziva te učinkovitijeg povlačenja sredstava za navedenu namjenu, savjetuje se svim zainteresiranim tvrtkama i građanima da se aktivno uključe u javno savjetovanje.

Novi uvjeti na ruku obnovi pulskih zgrada

Direktor Castruma Aleksandar Matić ističe da nakon dva uspješno odrađena ciklusa sufinanciranja energetske obnove zgrada Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uskoro kreće u treći ciklus u kojem će se promijeniti uvjeti zbog zahtjeva Europske unije koja sredstva iz svojih fondova smatra donacijom.

- Zbog toga Fond savjetuje da se kvalitetno pripreme prijedlozi budućih uvjeta, a iz iščitanog poziva vidi se da će se povećati minimalna ušteda nakon energetske obnove. S dosadašnjih 30 posto taj se prag povećava na 50 posto, što naše sugrađane ne bi trebalo zabrinjavati jer u svim dosadašnjim projektima energetske obnove zgrada koje je Castrum proveo uštede su bile i preko 60 posto, pojašnjava Matić.

Drugi uvjet koji se mijenja bit će da će se izraditi nekoliko razina sufinanciranja, do maksimalno 60 posto, od strane Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, a to će ponajviše ovisiti o razvijenosti jedinica lokalne samouprave. S obzirom na najveću razvijenost projekti u Zagrebu i Istarskoj županiji financirati će se vjerojatno do 40 posto cjelokupnog projekta, a na raspolaganju će u trećem ciklusu sufinanciranja Fonda biti oko 150 milijuna kuna. Novost je i da će Fond financirati cjelokupno vođenje projekta, a to prije nije bio slučaj. Također, odrediti će se koeficijenti energetskog razreda na nivou cijele države. Za kontinentalni dio Hrvatske uvjete za obnavljanje zgrade bit će one od D razreda i niže, dok će se za jadransku Hrvatsku sufinancirati obnova zgrada od C razreda i niže.

- Takav uvjet nama svakako pogoduje jer će se lakše obnavljati starije pulske zgrade koje trenutno imaju lošu energetsku učinkovitost. Odnosno, moći će se puno lakše prijavljivati na natječaj Fonda. S druge strane, prema novim uvjetima na natječaj se neće moći prijavljivati one zgrade koje su proglašene kulturnim dobrom, ističe direktor Castruma, koji navodi da će od novog natječaja biti promjena i u sufinanciranju izrade projektne dokumentacije, koja će se sufinancirati s 85 posto troškova izrade, te će, da bi se uopće prijavilo na natječaj, biti obveza izraditi energetski certifikat zgrade prije kandidiranja na natječaj.

Natječaj nakon usvajanja državnog proračuna

Stoga će suvlasnici zgrada prije same prijave na natječaj trebati uložiti sredstva iz pričuve za izradu projektne dokumentacije i energetskog certifikata da bi se mogle prijaviti na natječaj Fonda, što do sada nije bio slučaj. Samim time za mnoge će suvlasnike zgrada uvjeti natječaja biti zahtjevniji.

- Vjerujemo da će interes suvlasnika zgrada biti jako velik, Pula i Castrum kroz prva dva ciklusa imaju samo pozitivne primjere obnove, ali će trebati "papirologija" biti još više urednija nego do sada. Pozitivno je da Fond uključuje građane u raspravu jer se pretpostavlja da će novi natječaj za energetsku obnovu zgrada biti raspisan kada se usvoji državni proračun, dakle, koncem ove ili početkom naredne godine, zaključuje Matić.

Savjetovanje do 4. listopada

Javno savjetovanje traje 15 kalendarskih dana, odnosno do 4. listopada, a sadržaj se može pronaći na poveznicama: e-savjetovanja: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=4046; MGIPU web: http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=42864; te ESI web: http://www.strukturnifondovi.hr/savjetovanje-o-dokumentaciji-poziva-na-dostavu-projektnih-prijedloga.

Obavijest o podmirenju preostalih obveza

Fond je uz poziv na savjetovanje objavio i obavijest o isplati već realiziranih energetskih obnova pa se tako navodi da je odobrenim prekoračenjem po transakcijskom računu u iznosu od 100 milijuna kuna Fond u proteklim tjednima podmirio većinu dospjelih obveza. Kako bi se podmirile preostale financijske obveze Fond je trenutačno u postupku osiguravanja dodatnih financijskih sredstava za žurno plaćanje dospjelih računa naših korisnika. Sukladno priljevu sredstava i raspoloživim prihodima Fond isplaćuje korisnicima sredstva za ugovorene projekte, a sve isplate odvijaju se prema redoslijedu zaprimanja zahtjeva. Iz Fonda se ispričavaju na kašnjenju i mole za još malo strpljenja onih koji su projekte energetske obnove zgrada već realizirali. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter