Obnovljena pazinska tržnica

Novi prostor tržnice
Novi prostor tržnice

Početkom ovog tjedna Pazinci se voćem, povrćem, kruhom, mesom, sirom i drugim prehrambenim proizvodima snabdijevaju u obnovljenoj tržnici. Usluga Pazin, Pazin d. o. o. i vlasnici poslovnih prostora na gradskoj tržnici zajedničkim su ulaganjem preuredili prostor tržnice.

Zgrada tržnice u Pazinu izgrađena je 1991. godine po projektu pazinskog arhitekta Emila Ivančića. Projektirana je kao jedinstvena cjelina, a zahvat je predviđao cjelovitije rješenje neuglednog dvorišta skučenog između stambenih nizova. Međutim, izvedena je samo prva faza, izgrađena je samo zatvorena tržnica. Otvorena zelena tržnica, ribarnica, prostori zanatskih i uslužnih djelatnosti, kao i neki ostali slični sadržaji nikada nisu realizirani. Ivančićeva je tržnica imala zanimljivo rješenje krova koji je omogućavao prirodnom dnevnom svjetlu da osvjetljava štandove, ali i cijeli prostor.

Klimatizirali prostor

Međutim, oštre pazinske zime te sparna i topla ljeta otežavala su trgovcima rad u ovakvim uvjetima, ali i neki kupci nisu bili oduševljeni "teškim zrakom" u tržnici. Stoga su Usluga Pazin, Pazin d. o. o. i vlasnici poslovnih prostora odlučili klimatizirati prostor tržnice, kaže direktor pazinske Usluge Dragan Šipraka i naglašava kako je vlasništvo u ovom prostoru složeno, pa je prije početka radova trebalo usuglasiti stavove svih deset suvlasnika i Uslugu koja ja vlasnik većeg dijela središnjeg prostora kojeg iznajmljuje dnevnim prodavačima te Pazin d.o.o. kojem vlasnici plaćaju pričuvu.

Vrijednost izvedenih radova iznosi 204 tisuće kuna, a radi se o ugradnji četiri velike moderne jedinice za klimatizaciju prostora. Zbog toga je gipsanim pločama spušten strop kako bi se smanjio volumen i gubitak energije prilikom grijanja i hlađenja. Osim što se želi zimi imati zagrijan prostor, namjera je da isti prostor ljeti bude ugodan kupcima i prodavačima, kako nebi ljeti morali držati povrće na visokim temperaturama. Troškove investicije podmiruju vlasnici poslovnih prostora prema postotku suvlasništva, kaže Šipraka.

Uredit će ribarnicu

Međutim, to nije sve, jer će Usluga, vlastitim sredstvima, u iznosu od 58,6 tisuća kuna urediti predvorje tržnice, a to obuhvaća postavljanje dvostrukih vrata na ulazu u tržnicu kako se ne bi trošila energija za grijanje i hlađenje tržnice. Time će se dobiti dodatnih 16 metara četvornih natkrivenog prostora, u kojem se planira urediti ribarnica. Čim se ovaj još neuređen prostor uredi raspisat će se javni natječaj za najam. Ne bude li zainteresiranih za ribarnicu, prostor će se iznajmiti za neku drugu trgovačku djelatnost, kaže Šipraka, vjerujući kako je, ovaj prostor, fizički odvojen od drugih dijelova tržnice, najpogodniji za ribarnicu. Donji dio tržnice, suteren, izostavljen je iz ovog projekta.

Trgovci na pazinskoj tržnici koje smo posjetili redom hvale novi prostor, koji je uređen prema njihovim potrebama i zahtjevima. Marija Fero iz Laza kod Kaldira koja redovito na pazinskoj tržnici nudi voće i povrće iz svog OPG-a zadovoljna je novim izgledom tržnice. Sviđa joj se, kaže, ambijent, ali što je najvažnije ljeti će u ovom prostoru sigurno biti ugodnije nego do sada. Sandra Berković koja na tržnici vodi mesnicu kaže kako je ovo puno bolje rješenje nego prije. Njima je, dodaje, ovo zbog klime daleko povoljnije nego prije. "Možda se nekomu sviđalo i ranije rješenje, ali nemoguće je svima ugoditi", kaže Berković. Prodavačici Alenki Milotić novi prostor tržnice ljepši je i bolji nego prijašnji. Ni njoj ne smeta što je više nema prirodnog svjetla sa stropa. "Pa ni u trgovačkim centrima nema prirodnog svjetla", dobacuje kupac u prolazu, neraspoložen za daljnji razgovor. Mariji Hralja, koja se redovito snabdijeva na pazinskoj tržnici nedostaje upravo to prirodno svjetlo i ambijent koji je vladao u ovom prostoru, sad joj je, kaže, sve nekako sterilno. Nekada je strop bio visoko i sve je bilo nekako otvorenije, dodaje ona. Renata Zgrablić, prije umirovljenja i sama trgovac, kako je ovo puno bolje, pogotovo za ljude koji rade na tržnici, a na ambijent će se, kaže, ljudi pomalo navići. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter