Obnova palače Bečić pitanje vremena i novca

Palača Bečić u vlasništvu Grada Poreča (Goran PRODAN)
Palača Bečić u vlasništvu Grada Poreča (Goran PRODAN)

Nakon što je Grad Poreč odlučio otkupiti palaču Bečić proteklog srpnja, na sjednici Gradskog vijeća održanoj u srijedu navečer povela se rasprava o daljnjoj namjeni ove zgrade. 

-Obzirom da ste se na 20. sjednici Gradskog vijeća prilikom donošenja odluke o kupnji palače Bečić, obvezali izraditi plan upravljanja istom, molim odgovor što je poduzeto u tom smislu, pitao je gradonačelnika vijećnik iz redova oporbe Vladimir Sladonja.

 Trenutno je izvršena procjena vrijednosti nekretnine, ogovorio je Štifanić. Dakle, plan upravljanja nije još izrađen. Istina, situacija je poprilično složena jer se radi u velebnom objektu koji je desetljećima zapušten i koji iziskuje velika ulaganja. Dovoljan je letimičan pogled na zgradu da bi se ustanovila složenost pristupa.

Štite gradsku jezgru

Podsjetimo da je na dvadesetoj sjednici porečkog Gradskog vijeća održanoj krajem srpnja donijeta odluka o kupnji velebne palače Bečić u središtu starogradske jezgre. Trokatnu zgradu s pripadajućim parkom, površine 1.210 četvornih metara, Grad Poreč je platio 5,8 milijuna kuna.

Prije nego što je Grad aktivirao pravo prvokupa te zgrade upisane u Registar kulturnih dobara, početkom srpnja odvijala se sudska dražba u kojoj su sudjelovali Zagrebačka banka i porečka tvrtka Ferati Tours. Kada su licitacijom stigli do cijene od 5,8 milijuna kuna, Zagrebačka banka je odustala, ali tada je Grad aktivirao pravo prvokupa ovog ovršenog objekta, koji je dotad bio u vlasništvu porečke tvrtke Citygreen devedeset i devet.

- Zgrada i dvorište imaju potencijal za realizaciju različitih socijalnih i kulturnih programa grada Poreča, koji se prema prioritetu mogu u dogledno vrijeme realizirati. Dosadašnje stanje zgrade i dvorišta te način njihova korištenja nedopustivi su za ugled grada Poreča kao turističke destinacije, pisalo je u obrazloženju odluke koja je donijeta uz osjetnu izmjenu gradskog proračuna.

Na to je gradonačelnik Edi Štifanić dodao: "Kupnjom palače štitimo gradsku jezgru!" Prošlo je ljeto, stigla jesen i na 22. sjednici gradskog vijeća koja je održana u srijedu pitanje budućnosti palače Bečić je obnovljeno.

Pune ruke posla

Odakle početi? Na temelju kratkog usmenog kontakta između oporbe i vladajuće garniture Grad još nema odgovora. Problem je vrijeme i novac, prošlo je dva mjeseca od kupnje, treba pričekat, nadležne službe imaju pune ruke posla. Ako je vrijeme relativni pojam (nakon više od dvadeset godina čekanja pa mjeseci više ili manje nisu problem), novac je nešto konkretnija stavka. 

Inače plemićka palača Bečić (Becich) u starogradskoj jezgri Poreča sagrađena je 1737. godine o čemu svjedoči natpis koji se još uvijek nalazi na zgradi. Sagradio ju je Stefano Becich koji je nosio plemićku titulu grofa. Palača je rekonstruirana tijekom 19. stoljeća, a čitav kat nadograđen je nakon Drugog svjetskog rata kada je palača pretvorena u odmaralište beogradske tvrtke. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter