Obnavljaju se korita na Koritima

Drvena korita, postavljena 2007., rađena su po uzoru na originalna
Drvena korita, postavljena 2007., rađena su po uzoru na originalna

Javna ustanova Park prirode Učka počela je sanaciju izvorišta Korita, koja bi, ovisno o vremenskim prilikama, trebala završiti krajem mjeseca. "Drvena korita, koja su zamijenjena prije sedam godina, u međuvremenu su popucala i propuštaju vodu. Sanaciju izvode djelatnici naše ustanove, a pokaže li se da su oštećenja pojedinih korita prevelika, u suradnji s planinarskim društvima pokrenut ćemo akciju njihove zamjene", najavio je ravnatelj JU Park prirode Učka Egon Vasilić.

Izvor pitke vode na livadi pod liticom Brajkove stijene prelijeva se u deset masivnih drvenih korita u čijem je podnožju poveća lokva bogata biljnim i životinjskim svijetom. Izvorište je od pamtivijeka imalo veliku važnost za Brgučane. Dolazili su napojiti stoku i okrijepiti se nakon napornog rada u gorskim dolcima. Ljeti je to bio jedini izvor koji ne bi presušio pa su žene svakodnevno odavde nosile pitku vodu u Brgudac.

Voda iz izvora prelijevala se nekoć u kameno korito, a zatim niz padinu u trinaest korita izrađenih od stabala topole. Drvena korita, nagrizena zubom vremena, 1976. godine zamijenjena su betonskima, a 2007. Javna ustanova je uz pomoć starih fotografija i svjedočanstava žitelja, pokrenula projekt njihove obnove te rekonstruirala izgled i funkciju originalnih korita. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter