Obješena Dolinska Vodokita!

Meštar cerovljanskih maškara Livio Kancijanić Đuro primio je ključ općine od načelnika Emila Dausa (Davor ŠIŠOVIĆ)
Meštar cerovljanskih maškara Livio Kancijanić Đuro primio je ključ općine od načelnika Emila Dausa (Davor ŠIŠOVIĆ)

Ovogodišnji glavni Pust cerovljanskih maškara ženskoga je roda, zove se Dolinska Vodokita, i njenim je vješanjem u subotu navečer u Gologoričkom Dolu otvorena sezona maškara u općini Cerovlje. Formalnom činu vješanja Pusta, koji će u tom nezahvalnom položaju probdjeti čitavo karnevalsko razdoblje da bi na kraju prema ovdašnjem običaju na istom mjestu bio spaljen na Čistu srijedu odnosno pepelnicu, prethodio je jedan drugi formalni čin.

Cerovljanski načelnik Emil Daus, s mješavinom osjećaja olakšanja i pokunjenosti, predao je ključ općine glavnim meštru cerovljanskih maškara, Liviju Kancijaniću odnosno popularnom Đuri, a uz ključ je predana i "plava kuverta". Uz ovaj šaljivo-tajanstveni čin povela se naravno i primjerena konverzacija o novcima koje treba obzirno trošiti jer ih nikad nema dosta, a lani su ih maškare potrošile previše, spočitnuo im je Daus, na što je meštar Đuro uzvratio da se nipošto ne može smatrati pretjeranim ako si je on od novaca za maškare kupio novi auto, i tome slično. U tom je nastupnom dijalogu bilo i pokušaja ozbiljnijih replika, primjerice da općina Cerovlje ustraje u održavanju ove lijepe maškarane tradicije već devetu godinu zaredom organizirajući ovako obnovljene i ojačane maškare koje ponekim događajem pohode svaki mjesni odbor u općini, a dječjim maskenbalom i središnjom završnom maškaranom paradom privlače i maškare iz šire okolice.

Međutim, ozbiljnim se riječima nije pridavalo dužne pažnje i poštovanja jer je publika željno čekala vješanje Pusta, uz jednu dramaturšku inovaciju: umjesto uobičajenog čitanja optužnice, ovog je puta, zbog osebujnog lika i obličja Pustice Dolinske Vodokite, upriličena njena - ispovijed. Lik ispovjednika je, u fratarskoj odori i zakukuljena bradom, odlično odglumila Ana Stojšić, a grijesi malo kasnije obješene Pustice bili su većim dijelom u sferi morala, dok su tek manjim dijelom, ali usko povezani s prvim, bilo vezani i uz nedovršeni vodovod, loše ceste, i zanemarivanje mnogočega što bi trebalo funkcionirati da bi ljudima bilo bolje.

Dolinska Vodokita je zatim obješena na drvo, a kao je ispovjedna tajna za karnevalske potrebe prekršena, pusni sud sada ima mjesec dana vremena za vijećanje i donošenje presude. Vješanje Pusta proslavljeno je veselim plesom oko njenog stabla, pa zatim večerom za sve maškare, i naposljetku prvim ovogodišnjim cerovljanskim karnevalom odnosno maškaranim plesom. Drugi je na redu već sljedeće subote, 24. siječnja, u Pazinskim Novakima. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter