O Suncu - od vrtića do znanstvene razine

S predstavljanja programa 13. Festivala znanosti (N. LAZAREVIĆ)
S predstavljanja programa 13. Festivala znanosti (N. LAZAREVIĆ)

Ovogodišnji, 13. po redu Festival znanosti održavat će se idućeg tjedna, od 20. do 25. travnja, u čak 18 hrvatskih gradova, uključujući i Pulu, a ovogodišnje tema festivala je Sunce, odnosno koliko ga poznajemo. Kako je jučer na predstavljanju programa navela županijska pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan, Pula se u obilježavanje Festivala znanosti uključuje po treći puta i to od onih najmanjih do znanstvene razine.

Zanimljiva predavanja

Gradska pročelnica za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović navela je da se Pula uključila kao pokrovitelj, a u programu festivala sudjelovat će brojni vrtići i osnovne škole. Navodeći kako već malene treba učiti i podučiti na primjeren način znanosti, navela je da su se vrtići u obilježavanje uključili brojnim izložbama, radionicama ali i zanimljivim predavanjima po školama. Smoljan je nadodala da su se u projekt uključile i pulske Gimnazija, Ekonomska i Tehnička škola te Sveučilište Jurja Dobrile, zatim Sveučilišna knjižnica, Astronomsko društvo "Istra", Centar za tehničke aktivnosti Veruda, a ove se godine prvi puta u Festival znanosti uključio i Centar za istraživanje mora iz Rovinja, i to s Danima otvorenih vrata od 9 do 15 sati, izložbom Victora Stinga Perusco "More nije samo voda!" i zanimljivim predavanjima u subotu, 25. travnja. Ukupno, u program festivala ove se godine uključilo 20-ak različitih institucija.

Akademik Paar na otvorenju

Sam program predstavio je u ime organizacijskog odbora Festivala znanosti Anton Pletikos rekavši da se on provodi diljem Europe, a Pula je dio toga, te mu je posebno drago što se broj festivalskih sudionika stalno povećava. Uz napomenu da je ovo festival volontera i entuzijasta, naveo je da su se svi potrudili da program bude zanimljiv, bogat, te da svako pronađe nešto za sebe.

- Iako je nezahvalno bilo koga izdvajati, jer su si svi dali truda,  moram istaknuti kako sam Festival otvara akademik Vladimir Paar, u ponedjeljak, 20. travnja, s početkom u 11 sati u Zajednici tehničke kulture Pula (Glavinićev uspon 1). Paar će održati predavanje pod nazivom "Sunce-zvijezda i njezin utjecaj na Zemlju". Na istom mjestu, u utorak s početkom u 12 sati, predavanje "Svemirska klima - sva lica svjetlosti" održat će Korado Korlević, naveo je Pletikos te pozvao Puljane da se u što većem broju pridruže aktivnostima u sklopu Festivala, a koje su sve za građane besplatne.

Inače, cjeloviti program može se pronaći i na stranicama festivala znanosti www.festivalznanosti.hr. Glavni pokrovitelji festivala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter